Iranul a informat Rusia despre posibilitatea unei „operațiuni teroriste” majore pe teritoriul său înaintea masacrului de la sala de concerte din apropierea Moscovei de luna trecută, au declarat trei surse familiare cu chestiunea, potrivit Reuters.
În cel mai mortal atac din interiorul Rusiei din ultimii 20 de ani, oameni înarmați au deschis focul cu arme automate asupra participanților la concert pe 22 martie la Primăria Crocus, ucigând cel puțin 144 de persoane în violența revendicată de gruparea militantă Statul Islamic.
Statele Unite au avertizat Rusia în avans cu privire la un posibil atac islamist militant, dar Moscova, profund neîncrezătoare în intențiile Washingtonului, a minimizat aceste informații.
Cu toate acestea, este mai greu pentru Rusia să respingă informațiile de la aliatul diplomatic Iran cu privire la atac, care a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la eficacitatea serviciilor de securitate ruse. Moscova și Teheranul, ambele sub sancțiuni occidentale, au aprofundat cooperarea militară și de altă natură în timpul războiului de doi ani din Ucraina.
„Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtășit cu Moscova informații despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, care a fost dobândit în timpul interogatoriilor celor arestați în legătură cu bombardamentele mortale din Iran”, a declarat una dintre surse pentru Reuters.
Iranul a arestat 35 de persoane în ianuarie, inclusiv un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) a Statului Islamic cu sediul în Afganistan, despre care se spune că au fost legate de două bombardamente din 3 ianuarie în orașul Kerman, care au ucis aproape 100 de persoane.
Statul Islamic a revendicat exploziile iraniene, cele mai sângeroase de la Revoluția Islamică din 1979. Surse de informații au spus că ISIS-K a efectuat atât atacurile din 3 ianuarie în Iran, cât și împușcăturile din 22 martie de la Moscova.
Statul Islamic a ocupat cândva zone mari din Irak și Siria, impunând o domnie a terorii și inspirând atacuri de tip lupi singuratici în țările occidentale, dar a fost declarat învins teritorial în 2017.
Cu toate acestea, ISIS-K, una dintre cele mai înfricoșătoare ramuri ale sale, a ridicat din nou profilul grupului cu vărsări de sânge pe scară largă.
ISIS-K, numit după un termen vechi pentru o regiune care cuprindea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a stabilit rapid o reputație de brutalitate extremă.