Situație fără precedent în Pungești. Comunitatea a votat duminică într-un referendum pentru demiterea primarului acuzat că făcut jocurile americanilor în scandalul gazelor de şist, dar autoritățile nu știu cum să procedeze pentru că în vigoare există două legi care se contrazic. Problema nu a fost rezolvată nici în instanță, acolo unde judecătorii și-au declinat competențele, informează Adevărul.
În decembrie 2015, judecătorii de la Brașov au decis că un primar poate fi demis de alegători dacă acesta nu le-a reprezentat interesele. Primarul de Pungeşti, Mircia Vlasă (PSD), a fost acuzat că a trădat interesele comunităţii, care nu era de acord cu explorarea gazelor de şist în zonă, așa că s-a organizat referendumul pe 20 martie.
La urne s-au prezentat 34,23% din cetăţenii cu drept de vot, din care 89,29% au votat pentru demiterea lui Vlasă.
Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Pungeşti, judecătorul Neculai Burlibaşa, a susținut că pentru validarea referendumului era necesară prezenţa la vot a 50% plus 1 din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele, potrivit Legii administraţiei publice locale. În același timp, Legea Referendumului (3/2001), modificată prin Legea 341/2013, stipulează că un referendum se validează dacă la urne se prezintă 30% plus 1 din numărul total al alegătorilor cu drept de vot.
În aceste condiții, Neculai Burlibaşa şi prefectul judeţului Vaslui, Daniel Olteanu, au invalidat referendumul și-și pasează între ei responsabilitățile.
Magistrații Judecătoriei Vaslui și-au declinat competența Tribunalului Vaslui, dar dosarul a fost trimis și de aici, mai departe, la Curtea de Apel Iași.