Eduard Valentin Stroe, șeful Poliției Locale București, a fost suspendat din funcție după ce Rareș Hopincă, prefectul Capitalei, care e și candidatul PSD la Primăria Sectorului 2, a atacat în contencios-administrativ cel puțin două dispoziții ale primarului general Nicușor Dan, pe motiv de nelegalitate.
Este vorba despre decizia de detașare a fostului director general Daniel Mihai Rășică și de numire în loc a lui Stroe, dispoziții semnate de Nicușor Dan pe 2 octombrie.
Daniel Mihai Rășică a fost numit la șefia Poliției Locale în 2018 de primarul de atunci, Gabriela Firea (PSD).
Eduard Valentin Stroe, numit de Nicușor Dan, este cel care a semnat amenda record de 35 de milioane de euro pentru proprietarul terenului retrocedat din Parcul IOR din cauza defrișărilor. La vremea respectivă, Nicușor Dan a felicitat Poliția Locală București pentru că a sancționat astfel tăierile de copaci. Amenda este acum contestată în instanță de proprietarii terenului.
Într-un răspuns pentru G4Media, prefectul PSD Rareș Hopincă a negat că acțiunea sa are legătură cu campania electorală sau cu amenda dată proprietarului terenului din IOR pentru defrișarea copacilor.
Prefectul Rareș Hopincă a susținut că acțiunea sa a durat mult timp deoarece „prefectul are un termen de 6 luni ca să atace aceste dispoziții și în funcție de volumul și de acte normative, cam acesta este termenul în care putem verifica actele. Adică noi nu putem face un control de legalitate de la o zi la alta, pentru că sunt foarte multe acte, în municipiul București cam 30.000 pe an”.
Până la pronunțarea instanței, se revine la situația de dinainte, în care șeful Poliției Locale e Daniel Mihai Rășică, cel pus de Gabriela Firea în 2018, când era primar general.
Întrebat dacă acțiunea sa în instanță are legătură cu amenda record de 35 de milioane de euro dată proprietarului terenului retrocedat din IOR, Rareș Hopincă a răspuns: „Exclus, nu are legătură și nu impactează acea amendă”.
Chestionat dacă are legătură cu campania electorală, Hopincă a spus: „Dispozițiile (de numire și detașare din funcție – n.red) au fost date greșit, aparatul de specialitate al primarului nu și-a făcut treaba în mod legal și corect. Pentru că dacă erau legale nu avea nimeni nicio treabă, este un control juridic normal”.