Localnicii unei destinații preferate de români au organizat proteste împotriva turiștilor. Printre nemulțumirile acestora se numără creșterea chiriilor, inflația și suprasolicitarea sistemului de canalizare și a apei potabile.
O campanie împotriva turiștilor a început luna aceasta, după ce destinația preferată de români a ajuns pe prima pagină a multor ziare din întreaga lume. Totul a pornit de la câteva mesaje graffiti: „Turiști, plecați acasă”, „Paradisul vostru, mizeria noastră”, „Salariu mediu în Insulele Canare este de 1.200 de euro”, informează antena3.ro.
Numărul mare de turiști transformă insula într-un loc tot mai greu de suportat, pentru că inflația este tot mai mare, orașele sunt pline de gunoaie și chiriile sunt scumpe.
Anul trecut, peste 5,6 milioane de persoane au vizitat Tenerife, cu 600.000 mai mult decât în 2019.
Prin intermediul unor autocolante, locuitorii din Tenerife încearcă să le comunice turiștilor să nu se mai întoarcă data viitoare.
Turiștii de o zi vor fi obligați să cumpere un bilet de cinci euro atunci când vor să meargă în Veneția. Taxa este obligatorie în perioada 25 aprilie – 14 iulie, când se înregistrează vârful sezonului turistic. Primarul orașului italian susține că această taxă este introdusă pentru a evita aglomerarea destinației turistice renumite pentru operele de artă, podurile și canalele sale.
Grecia a introdus o taxă pentru rezistența la schimbările climatice. Astfel, turiștii care vor alege să se cazeze în hotelurile de două stele trebuie să plătească un euro și 50 de cenți, în timp ce oaspeții din hotelurile de trei stele vor plăti trei euro. Sejururile la hoteluri de patru stele vor fi taxate cu șapte euro și ajunge la zece euro dacă hotelul are cinci stele.
Și turiștii care vor să viziteze orașul Sevilla ar putea fi nevoiți să plătească o taxă pentru vizitarea pieței centrale Plaza de Espana. Primăria orașului spaniol susține această inițiativă pentru că astfel ar putea controla fluxul mare de turiști din spațiul public.
Turiștii care vor să viziteze stațiunile din Bali vor trebui să plătească o taxă de 150.000 de rupii, adică 44,72 de lei. Introducerea taxei are ca scop protejarea mediului și culturii. În 2023, în perioada ianuarie-noiembrie, aproape 4,8 milioane de turiști au vizita Bali.