Buna Vestire 2024. Cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri

Buna Vestire 2024. Cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri
Buna Vestire, sărbătoare mare pentru creștinii ortodoxi. Ce trebuie să nu facă românii în această zi. Sursa foto: Freepik.com

Ortodocşii sărbătoresc luni, 25 martie, Buna Vestire, prima sărbătoare închinată Maicii Domnului.

Buna Vestire, ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei că va naşte pe Mesia

Această mare sărbătoare este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Mesia.

Buna Vestire este prăznuită de Biserică pe 25 martie. Buna Vestire sau popular Blagovestenia este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului, scrie Crestinortodox.ro.

Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, ca în cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

Părintele profesor Ene Braniște susține că sărbătoarea a fost introdusă la Roma de papa Leon al II lea (681-683). La început aceasta era doar locală și cu denumirea de sărbătoare a așteptării Nașterii Domnului. Variația datei de prăznuire a existat în Apus până în sec. XI, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică.

Pe de altă parte, la armeni Buna Vestire se prăznuiește pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Nașterii Domnului (6 ianuarie).

În Răsărit însă, dată de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V lea.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor, de Buna Vestire persoanele obişnuiesc să mănânce peşte, chiar şi cele care nu ţin neapărat post, scrie Observatornews.

De asemenea, se consideră că Buna Vestire reprezintă cu adevărat începutul primăverii, fiind ziua în care cucul cântă prima oară în an şi se întorc rândunelele.

Potrivit tradițiilor, ar fi bine ca oamenii să nu se certe de Buna Vestire, pentru că vor avea necazuri tot anul, să pună pâine şi sare pe pragul casei, hrană pentru îngeri, şi să dea foc unor lucruri de prisos, pentru a marca eliberarea de trecut şi începutul unei noi ere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`