Oamenii de știință solicită protejarea Lunii, în condițiile în care se anunță 22 de misiuni lunare până în 2026

Oamenii de știință solicită protejarea Lunii, în condițiile în care se anunță 22 de misiuni lunare până în 2026

Astronomii cer protejarea urgentă a locurilor de pe Lună care sunt considerate cele mai bune locuri din sistemul solar pentru instalarea unir instrumente avansate concepute pentru a dezvălui secretele universului.

Cel puțin 22 de misiuni internaționale ar putea să ajungă pe Lună până la sfârșitul anului 2026

Locațiile sunt lipsite de vibrații ale solului, ceea ce le face deosebit de potrivite pentru echipamente sensibile care ar putea face observațiile imposibile din altă parte.

Însă aceste locuri, cunoscute ca situri de importanță științifică extraordinară (Sesis), sunt în pericol de a fi distruse de un val iminent de misiuni, cum ar fi sateliții lunari de navigație și comunicații, rovere și operațiuni miniere, experții avertizând luni că protejarea locurilor respective este o „chestiune urgentă”.

„Este prima dată când omenirea trebuie să decidă cum ne vom extinde în sistemul solar”, a spus dr. Martin Elvis, astronom la Centrul de Astrofizică Harvard și Smithsonian din Massachusetts. „Suntem în pericol să pierdem oportunități unice de a înțelege universul.”

Cel puțin 22 de misiuni internaționale ar putea să ajungă pe Lună până la sfârșitul anului 2026, jumătate dintre acestea se îndreaptă către locurile din apropierea polului sud lunar.

Vor urma mai multe, inclusiv aterizări comerciale și civile, în timp ce două baze lunare, una americană, cealaltă a Chinei și Rusiei, sunt de așteptat să fie operaționale în anii 2030.

Fără nicio autoritate de coordonare, nu există nimic care să prevină viitoare posibile dezastre pe Lună, spun cercetătorii. Riscurile variază de la coliziuni fizice și nori de praf de la activitățile lunare până la vibrații, interferențe electromagnetice și deteriorarea suprafeței prin foraj și alte operațiuni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:57 - Demisie neașteptată la Kanal D. Motivele surprinzătoare pentru care Bursucu a încheiat colaborarea cu postul TV
14:44 - Funeriu: Partidele și-au pierdut credibilitatea. Un candidat la prezidențiale cu adevărat independent, cum sunt eu, are șanse majore pentru că electoratul s-a emancipat, nu mai răspunde comenzilor de partid (VIDEO)
14:24 - Mihaela Bilic a dezvăluit dieta care ne ajută să scăpăm de 10-15 kilograme pe lună: „Principiul de bază e simplu”
14:07 - Meghan Markle a revenit pe Instagram după 5 ani. Clipul postat de soția prințului Harry (VIDEO)
13:54 - Florin Piersic s-a retras la mănăstire chiar în ultima zi din an. Cea mai mare dorință pe care o are pentru anul 2025: „Îmi doresc foarte mult”
13:39 - Christian Năsulea, despre Ordonanța „trenuleț”: E foarte rău ce s-a întâmplat în agricultură / Ideea de solidaritate din partea mediului privat e o aberație totală. Unii politicieni sunt deconectați de realitate (VIDEO)
13:13 - Caz uluitor în Marea Britanie: O femeie dată dispărută acum 52 de ani a fost găsită în viață
12:55 - Salariul pe care îl primește un român care lucrează pe un vas de croazieră: „La nivelul meu, câștig cât un …”
12:50 - Pedeapsa primită de un internaţional iranian pentru că a îmbrăţişat o fană înaintea unui meci
12:27 - Industria alimentară amenință cu proteste. Dragoș Frumosu (Sindalimenta): Eliminarea facilităților fiscale înseamnă pierderi salariale consistente pentru angajați (VIDEO)