CCR decide marți soarta legii prin care e dezincriminată evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit

CCR decide marți soarta legii prin care e dezincriminată evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

CCR dezbate marți Legea evaziunii fiscale, care scapă de închisoare pe românii care au provocat prejudicii de sub un milion de euro. Liderii USR au contestat la CCR această lege, însă pe 14 februarie judecătorii a  amânat dezbaterea acestei sesizări făcută de opoziție.

Liderii USR au atacat la CCR legea

După ce judecătorii CCR vor lua o decizie în acest caz, legea va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Liderii USR vor ca judecătorii CCR să decidă dacă legea prin care ar fi trebuit combătută evaziunea fiscală din ţara noastră este constituţională. Această lege nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazionişti din România, spun liderii partidelor din opoziţie şi aceştia spun, de asemenea, că este o lege nocivă pentru oamenii cinstiţi din ţara noastră.

Un român, care a făcut un prejudiciu de sub un milion de euro, poate scăpa de închisoare, dar şi de dosar penal. Condiţia este să achite prejudiciul majorat cu 15 procente, la care se adaugă şi penalităţile, dar şi dobânda. Liderii PSD şi PNL s-au inspirat din modelul altor state. În Spania, spre exemplu, cei care datorează fiscului sub 120 de mii de euro, plătesc doar o sancţiune administrativă.

Ce prevede legea

Practic, proiectul de lege dezincriminează evaziunea cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea verificărilor ANAF. Iar dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea acestuia, limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc la jumătate:

,,Art.10.- (I) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 indice 1, art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală”, se arată în proiectul propus ce cei doi, care modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

(2) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 de euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.

În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime.

Dacă în cursul procedurii camerei preliminare sau al judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri în primă instanţă, acelaşi prejudiciu majorat cu 50% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art.16 alin.(1) lit. h) din Codul de procedură penală;

Dacă în cursul judecăţii în apel, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, acelaşi prejudiciu majorat cu 100% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art.16 alin.(l) lit.h) din Codul de procedură penală”.

Proiectul de lege a fost depus pe 18 decembrie, iar pe 19 decembrie era deja adoptat și în Senat, și în Camera Deputaților.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)