CCR dezbate marți Legea evaziunii fiscale, care scapă de închisoare pe românii care au provocat prejudicii de sub un milion de euro. Liderii USR au contestat la CCR această lege, însă pe 14 februarie judecătorii a amânat dezbaterea acestei sesizări făcută de opoziție.
După ce judecătorii CCR vor lua o decizie în acest caz, legea va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Liderii USR vor ca judecătorii CCR să decidă dacă legea prin care ar fi trebuit combătută evaziunea fiscală din ţara noastră este constituţională. Această lege nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazionişti din România, spun liderii partidelor din opoziţie şi aceştia spun, de asemenea, că este o lege nocivă pentru oamenii cinstiţi din ţara noastră.
Un român, care a făcut un prejudiciu de sub un milion de euro, poate scăpa de închisoare, dar şi de dosar penal. Condiţia este să achite prejudiciul majorat cu 15 procente, la care se adaugă şi penalităţile, dar şi dobânda. Liderii PSD şi PNL s-au inspirat din modelul altor state. În Spania, spre exemplu, cei care datorează fiscului sub 120 de mii de euro, plătesc doar o sancţiune administrativă.
Practic, proiectul de lege dezincriminează evaziunea cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea verificărilor ANAF. Iar dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea acestuia, limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc la jumătate:
,,Art.10.- (I) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 indice 1, art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală”, se arată în proiectul propus ce cei doi, care modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
(2) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 de euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime.
Dacă în cursul procedurii camerei preliminare sau al judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri în primă instanţă, acelaşi prejudiciu majorat cu 50% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art.16 alin.(1) lit. h) din Codul de procedură penală;
Dacă în cursul judecăţii în apel, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, acelaşi prejudiciu majorat cu 100% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art.16 alin.(l) lit.h) din Codul de procedură penală”.
Proiectul de lege a fost depus pe 18 decembrie, iar pe 19 decembrie era deja adoptat și în Senat, și în Camera Deputaților.