Asociația Presei Străine din Italia – numită „comunistă” de către politicianul Silviu Berlusconi – se mută la Palazzo Grazioli din Roma.
Prima și singura dată când Silvio Berlusconi a susținut o conferință de presă la Asociația Presei Străine din Italia la Roma a fost în noiembrie 1993. Omul de afaceri le-a spus jurnaliștilor că nu are nicio dorință să intre în politică și speră că nu va fi forțat să o facă niciodată.
Dar când corespondenții au investigat mai în amănunt, în special lucrurile despre prietenia lui cu Gianfranco Fini, liderul Alianței Naționale, descendent al Mișcării Sociale Italiene neofasciste, el i-a acuzat pe toți că sunt „comuniști” – insulta supremă, din partea celor de dreapta, în Italia – împotriva oricărei înclinații de stânga.
La doar câteva luni mai târziu, Berlusconi a câștigat primele alegeri ca parte a unei coaliții care includea și Alianța Națională.
„S-a prezentat ca un om de afaceri, știind foarte bine că va intra în politică și aceasta a fost o modalitate de a obține expunere în presa mondială”, a spus Chris Warde-Jones, un fotograf care a fost la conferința de presă. „Dar nu-i plăcea deloc să fie întrebat.”
Prim-ministrul italian de trei ori nu s-a mai întors niciodată pentru a vorbi la Asociația Presei Străine din Roma. Invitațiile de-a lungul anilor au fost refuzate pe motiv că el considera „ofensive” ziarele străine.
Toate acestea fac ca, în martie, mutarea asociației la primul etaj al clădirii care i-a fost reședință lui Berlusconi la Roma timp de 25 de ani, cu atât mai ironică.
Corespondenții care au putut lucra în cea mai mare parte a unui secol dintr-un sediu oferit de statul italian se află acum într-un palat din secolul al XVI-lea, unde politicianul, care a murit anul trecut, a ținut cele mai importante întâlniri politice ale sale – și unele dintre ele. celebrele sale petreceri sexuale „bunga bunga”.
Jurnaliştii se vor plimba de-a lungul aceluiaşi coridor pe care Vladimir Putin s-a jucat cu Dudù, pudelul alb mult iubit al lui Berlusconi. Unii se vor lupta pentru a-și îndeplini termenele limită în aceeași cameră în care a fost găzduit patul lui Iosif Stalin – un cadou de la Putin pentru prietenul său vechi. Ei vor vizita baia în care femeile invitate de Berlusconi la palat au pozat pentru selfie-uri în oglindă.
Berlusconi a închiriat casa de la proprietarul său, familia nobilă Grazioli, până în 2021, când s-a mutat în zona mai liniștită Appia Antica.
Unele dintre aspectele rămase ale Palazzo Grazioli oferă o perspectivă asupra temerilor pe care le avea pentru siguranța lui – o serie de camere sunt dotate cu ferestre antiglonț.
Un dulap montat acoperă o ușă „secretă” oferindu-i lui Berlusconi o cale de evacuare de urgență.
Asociația Presei străine din Roma, care are peste 300 de membri, se mută pe 25 martie, după inaugurarea președintelui italian, Sergio Mattarella, marți.
Când asociația a fost înființată în 1912, corespondenții a 27 de ziare, inclusiv Daily Express și Echo de Paris, lucrau într-o cafenea. În 1936, s-au mutat pe Via Mercedes într-o clădire pusă la dispoziție de guvernul lui Benito Mussolini, un gest văzut ca o modalitate prin care dictatorul fascist veghea asupra presei străine.
Acolo au rămas până în 2001, când s-au transferat într-o clădire de lângă fântâna Trevi care acum este transformată într-un hotel de cinci stele.