Klaus Iohannis, înainte de plecarea la Consiliul European: Turcia trebuie ajutată de țările UE în problema refugiaților. Relocarea extracomunitarilor trebuie să rămână cu caracter voluntar (VIDEO)

Klaus Iohannis, înainte de plecarea la Consiliul European: Turcia trebuie ajutată de țările UE în problema refugiaților. Relocarea extracomunitarilor trebuie să rămână cu caracter voluntar (VIDEO)
Foto: B1 TV

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, înainte de plecarea la Consiliul European, de la Bruxelles, că Turcia trebuie ajutată de toate țările UE în problema refugiaților, dar relocarea extracomunitarilor trebuie să rămână o chestiune cu caracter voluntar.

”Suntem de părere ca Turcia trebuie ajutată pentru a-și îndeplini rolul pe care și l-a asumat, acela de a opri fluxul migraționist, în special spre Grecia. Aceste măsuri au fost propuse în summit-ul de săptămâna trecută. Măsurile se referă la felul în care migranții vor fi retrimiși în Turcia și vor fi luați din Turcia și aduși în țările din UE într-un proces mult mai bine controlat decât fluxul pe care l-am văzut în decursul ultimului an. Pentru a îndeplini această sarcină, Turcia a solicitat o majorare a ajutorului financiar din partea UE”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis, înainte de plecarea la summit-ul Consiliului European

#DIRECT_ONE_ftw4ja#

”România agreează aceste măsuri, dar cu repectarea legislației europene în materie și cu respectarea caracterului voluntar al relocării, a preluării migranților din Turcia și relocarea lor într-o țară din UE. Aceste chestiuni vor duce la discuții, pentru că există un mecanism obligatoriu, hotărât anul trecut în JAI. Acest mecanism va fi parțial aplicat și pentru a aduce migranții din Turcia în Europa”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a mai precizat că în cadrul summit-ului de la Bruxelles se va discuta și despre semestrul european, precizând că țara noastră a nu se mai află în dezechilibru macroeconomic.

”O temă care nu va da emoții este semestrul european, în esență o procedură prin care economia țărilor din UE este evaluată. România, până acum foarte recent, a fost în situația unei economii declarate cu dezechilibru macroeconomic. În ultimul raport, am constatat ca România a fost scoasă din dezechilibru. Este un progres semnificativ obținut în ultima perioadă de România”, a mai spus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`