"Trebuie să stăm cu brațele deschise și să îi asistăm." Mircea Toma, președintele Active Watch, despre refugiații care au putea ajunge la Vama Veche (VIDEO)

"Trebuie să stăm cu brațele deschise și să îi asistăm." Mircea Toma, președintele Active Watch, despre refugiații care au putea ajunge la Vama Veche (VIDEO)
Foto: euronews.com

Mircea Toma, președintele Active Watch a avut o intervenție telefonică la o emisiune de la B1 TV moderată de Irina Petraru. Acesta a comentat un subiect aflat în lumina reflectoarelor, și anume pregătirea unui centru de refugiați la Vama Veche.

El a declarat că cel mai bine ar fi ca oamenii să ajute refugiații, și autoritățile să comunice și să fie transparente, pentru că altfel, reacția persoanelor din zonă ar putea fi ostilă.

"Nu se pune problema să se adapteze refugiații la turiști. Refugiații sunt oameni într-o mare nevoie de ajutor. Eu cred că putem găsi printre acei turiști și oameni foarte generoși. Problema e cum se poate face să îi ajutăm. Uite, putem face programe de ajutor pentru copiii lor. Putem face evenimente turistice pentru copiii lor. Sunt locuri foarte aparte în zonă, pentru vizitat. Nu vă gândiți numai la baruri sau la plaja cu nudiști, pentru că nu este singurul loc relevant în zonă.
Se poate armoniza in măsura în care noi ne deschidem brațele.

Mircea Toma, despre pregătirea centrului de refugiați la Vama Veche

#DIRECT_ONE_g24nvv#

Pentru asta trebuie să fim și organizați. De obicei, taberele sunt închise. În Turcia sunt tabere care există de 4 ani acolo. Copiii stau de 4 ani acolo, fără să aibă dreptul la o educație corectă. Dacă în tabăra din Vama Veche ar urma să vină și copii, eu sunt primul care mă înscriu pentru a ajuta copiii să aibă acces la educație.

Refugiatii nu sunt un pericol. Vreau să reproșez autorităților lipsa de transparență și lipsa de pregătire de comunicare în acest caz, deoarece reacția oamenilor poate să fie ostilă.

Trebuie sa le creem oportunitatea sa își găsească un rost. Cât timp sunt refugiați, ei nu au alt statut. Ei sunt într-un prim stadiu de evaluare. O să știm mai multe despre ei, și despre oportunitățile prin care îi putem ajuta. Trebuie să stăm cu brațele deschise și să îi asistăm.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`