"Şcoala îşi bate joc de copiii noştri". Profesorul Ștefan Vlaston: În programă e conținut mult și fără rost. Bilanțul constă în abandonul școlar

"Şcoala îşi bate joc de copiii noştri". Profesorul Ștefan Vlaston: În programă e conținut mult și fără rost. Bilanțul constă în abandonul școlar
Foto: stirilemele.biz

Un elev de clasa a XII-a din Constanța susține, într-o scrisoare deschisă, că școala i-a spălat creierul, iar bucuria cunoașterii i-a fost înlocuită cu teroarea memorării. (Detalii AICI)

Profesorul Ștefan Vlaston confirmă afirmația adolescentului constănțean. El scrie într-un articol pentru Adevărul că “școala românească îi înnebuneşte pe elevi doar cu dimensiunea conceptual-teoretica, ignorând aproape total dimensiunile aplicativ-practica, interdisciplinară şi generatoare de învăţare continuă”.

Vlaston povestește că un prieten l-a rugat să îi ajute fiica de clasa a V-a la matematică.

“M-am luat cu mâinile de cap!”, afirmă profesorul.

“Clasa a V-a este o etapă tranzitorie, de la şcoala primară la gimnaziu, când elevii trebuie să se obişnuiască cu o nouă structură, cu mai mulţi profesori, cu mai multe discipline. Unii nu stăpânesc încă tabla înmulţirii şi în clasa a V-a sunt obligaţi să se ocupe de fracţii ireductibile!”, adaugă acesta.

Lund ca exemplu manuale și culegeri de matematică de clada a V-a, Vlaston susține că exercițiile sunt pentru olimpiadă, nu pentru copii obișnuiți.

“Îi sperie, nu învaţă nici ce ar putea învăţa în mod normal, le induce ideea că nu sunt buni la matematică şi renunţă să mai înveţe”, explică acesta.


“Este o crimă pedagogică să obligi copiii de clasa a V-a să-şi bată capul cu astfel de exerciţii. (…)Ce doresc autorii, să demonstreze cât sunt ei de pregătiţi la matematică? Nu ne interesează. Ne interesează că elevii, copiii noştri, să înţeleagă şi să îndrăgească matematică, nu să fugă de ea ca dracu de tămâie”, spune Vlaston.

Din această cauză mulți părinți sunt practic obligați să apeleze la serviciile profesorilor pentru meditații.

Ca o concluzie, Vlaston notează că în programele actuale predomină conţinut mult şi fără rost, trădând dorinţa de a epata a autorilor; incoerenţă şi inadecvare logică a conţinuturilor; frustrarea acută a multor părinţi şi sentimentul imposibilităţii de a redresa / corecta starea de fapt;

“Nu doar la matematică găsim exemple aberante. Iată concepte de la alte discipline, extrase din manualele şcolare: climax, hidroserie, concurenţă interspecifică, ecogeneză, xeroserie, eceză, reacţie biocenotică, omniscient, artefact, eponim, perspectivă auctorială, ezoteric, transgresarea timpului, sincretism de limbaje, personaj reflector sunt concepte legate de procese sau capitole predate la universitate, nu-şi au locul într-un context în care nu sunt acceptate şi asimilate de către elevi”, arată Ștefan Vlaston.

Profesorul de matematică menționează că una dintre consecințele catastrofale ale acestei abordări a Ministerului Educației este abandonul școlar, notele mici la BAC și lipsa de meseriași și specialiști, atât de necesari economiei.

“Dacă nu se schimbă ce trebuie schimbat, decidenţii politici condamnă România la decenii de stagnare economică, apropierea de statele dezvoltate europene devine tot mai iluzorie”, conchide Ștefan Vlaston.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`