CCR a decis să reducă dimensiunea activității SRI în privința interceptărilor. Ministrul Justiției a anunțat că Ministerul Public va putea deţine şi folosi mijloace pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile cercetate, la fel ca DNA şi DIICOT, scop în care se vor detaşa 40 de poliţişti de la MAI pentru fiecare instituţie.
Au trecut 26 de ani de la Revoluția din 1989 și politicienii români votează legi privind ascultarea telefoanelor.
“Nu avem autostrăzi, dar avem cu ce-i asculta pe fraierii de pe drumurile naţionale. (…) Celor ce repetă refrenul „Securitatea a murit!”, li se cuvine o singură replică: despre morţi ştim că sînt bine!”, spune eurodeputatul Traian Ungureanu.
“DNA, DIICOT şi alte partide neînregistrate stabilesc mersul democraţiei locale”, adaugă europarlamentarul într-un articol pentru Adevărul.
România este, probabil, singura țară din UE în care interceptările şi ascultările “sunt cel mai susţinut, cel mai frecvent şi cel mai eficient efort naţional”.
Industria, administrația, agricultura și alte sectoare care privesc românul de rând par uitate în această țară. În schimb, “supraveghera, denunţul, arestul bine programat şi filajul rămîn ocupaţia genetică a statului”, spune oficialul român.
“Îmi declar amical dispreţul total pentru DNA, DIICOT şi alte instituţii de care ar trebui să ne doară în cot. (…) Securiştii erau nişte mîrlani autentici. Voi sînteţi nişte măscărici perverşi”, afirmă Ungureanu.
“Dacă ştiam că aşa vor sta lucrurile, poate nu ne mai deranjam în decembrie 89. După atîta amar de democraţie: şi ascultaţi, şi cu banii luaţi!”, conchide europarlamentarul Traian Ungureanu.