La începutul acestui an, satelitul Terra al NASA trecea peste Golful Mexic când unul dintre instrumentele sale a făcut o fotografie cu niște nori ciudați. Norii arătau de parcă cineva ar fi spart cerul.
Acest fenomen neobișnuit nu este nou. Cercetătorii îl documentează încă din anii 1940, potrivit NASA. Dar abia acum aproximativ 15 ani oamenii de știință au găsit în sfârșit o explicație.
Formațiunile sunt denumite oficial nori cavum, dar uneori sunt poreclite și găuri fallstreak. Sunt atât de mari încât se pot vedea și de pe Pământ și din spațiu.
Nu e de mirare că oamenii le-au confundat cu farfurii zburătoare sau cu alte fenomene neobișnuite. Nu arată deloc ca un nor obișnuit.
Și, de fapt, nici nu sunt nori obișnuiți. Dacă nu ar exista tehnologia umană, norii cavum nu ar exista deloc.
Ei se formează atunci când avioanele zboară prin bancuri de nori altocumulus de nivel mediu – nori formați din picături suprarăcite – conform mai multor studii publicate în 2010 și 2011.
Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Langley al NASA au descoperit în 2010 că, cu cât unghiul avionului care trece prin nori este mai mic, cu atât va fi mai mare norul cavum lăsat în urmă.
Analiza a mai arătat și că orice tip de avion poate produce nori cavum.
Satelitul Terra de la NASA a surprins fotografii cu o „aglomerare” de nori cavum în apropiere de coasta de vest a Floridei pe 30 ianuarie. Cele peste 1.000 de zboruri pe zi care sosesc de pe Aeroportul Internațional din Miami contribuie major la fenomen, potrivit agenției.
Satelitul Terra este conceput pentru a studia schimbările în atmosfera Pământului și efectele schimbărilor climatice. Cercetătorii folosesc datele colectate de la satelit pentru a cartografia impactul activității umane și dezastrele naturale.