Mașina împrumutată. Ce trebuie să știe șoferii și proprietarii din acte despre amenzile de viteză și alte sancțiuni

Mașina împrumutată. Ce trebuie să știe șoferii și proprietarii din acte despre amenzile de viteză și alte sancțiuni
Sursa foto: Pixabay.com

Mașina nu este întotdeauna pe numele persoanei care o conduce și există situații în care o eventuală sancțiune îl vizează atât pe șofer, cât și pe proprietarul din acte, potrivit Promotor.ro.

Cazuri în care pot fi sancționați și șoferul, și proprietarul din acte

Codul penal prevede pedepse cu închisoarea pentru conducerea unui autovehicul împrumutat fără a avea permis, iar proprietarul care a încredințat mașina unei persoane fără carnet auto va fi tras la răspundere în solidar.

„Într-o astfel de situație, în general, instanța dispune pedepse cu suspendare. Asta dacă persoana inculpată nu a comis și alte infracțiuni. Sau dacă nu are condamnări anterioare. Și nici nu poate fi invocat faptul că au avut o urgență, pentru că acest aspect nu e prevăzut în legislație. În astfel de situații, cea mai blândă pedeapsă e de un an de închisoare cu suspendare”, a declarat avocatul Valentin Ciobanu pentru Promotor.

Legislația prevede sancțiuni penale pentru proprietarul care împrumută mașina unei persoane care:

  • nu are permis de conducere;
  • are permisul suspendat, expirat, anulat sau acesta nu este acceptat de legislația din România;
  • a consumat alcool și are o concentrație de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge sau a consumat substanțe psihoactive (droguri sau medicamente cu efecte psihoactive).

Șoferii prinși de poliție că au condus fără carnet auto riscă până la 5 ani de închisoare. Cei prinși drogați, băuți sau cu permisul suspendat pot primi până la 3 ani de închisoare.

În plus, mai notează Codul penal, „cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul” unei persoane care încalcă o lege de acest gen.

Pe de altă pate, proprietarul nu va fi tras la răspundere dacă mașina i-a fost furată sau dacă mașina a fost condusă fără acordul său atunci când a fost încălcată legea.

Amenda de viteză

Șoferii prinși că au depășit viteza legală pot primi amenda și prin poștă, nu neapărat pe loc. În această situație, proprietarul mașinii primește acasă o notificare și este rugat să menționeze identitatea conducătorului auto care a încălcat legea.

Astfel, șoferul va fi cel tras la răspundere, nu proprietarul.

În prezent, pentru împrumutarea mașinii este suficient un acord verbal, fără să fie nevoie de o procură notarială sau alte condiții speciale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`