Starea drepturilor omului din Sudanul de Sud este "printre cele mai oribile" din lume, potrivit Națiunilor Unite, care dezvăluie, prin intermediul unui raport, că soldații aliați ai Executivului au dreptul de a "viola femeile în contul salariului", arată abc.net.au.
"Este vorba de o situație a drepturilor omului printre cele mai oribile din lume, cu o utilizare masivă a violului ca instrument de teroare și ca armă de război", a explicat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein.
"Scara și tipul de violențe sexuale – care sunt comise în special de forțele guvernamentale SPLA (Armata populară de eliberare a Sudanului) și milițiile cu care sunt aliate – sunt descrise cu detalii îngrozitoare și devastatoare, la fel ca și atitudinea – aproape dezinvoltă, dar calculată – a celor care au masacrat civili și au distrus bunuri și mijloacele de subzistență", a continuat acesta.
Prin intermediul raportului publicat, ONU dă asigurări că, "potrivit unor surse credibile, grupări aliate cu guvernul sunt autorizate să violeze femeile în contul salariului", pornind de la principiul "faceți ce puteți și luați ce vreți".
În ceea ce privește situația Sudanului de Sud, statul și-a proclamat independența față de Sudan în luna iulie a anului 2011. Apoi, în anul 2013, s-a confruntat cu un război civil, iar peste 2,3 milioane de persoane au fost alungate din casele lor și zeci de mii ucise în război și în atrocitățile celor două tabere.
"Având în vedere amploarea, profunzimea și gravitatea acuzațiilor, coerența lor, repetiția și similaritățile observate în modul de operare, raportul concluzionează că există motive rezonabile pentru a considera că aceste fapte ar putea constitui crime de război și / sau crime împotriva umanității", specifică Zeid Ra'ad Al Hussein.