Un studiu recent a constatat că din 54 de mărci de cerneală pentru tatuaje din SUA, 45 dintre cele examinate conțineau aditivi sau pigmenți nedezvăluiți care prezintă riscuri pentru sănătatea celor care și le fac.
Studiul realizat de John Swierk de la Departamentul de Chimie de la Universitatea Binghamton, publicat în revista Analytical Chemistry, dezvăluie descoperiri îngrijorătoare despre potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu obținerea unui tatuaj.
Au fost analizate nouă mărci mari de cerneală pentru tatuaje din Statele Unite și s-a constatat că acestea conțineau aditivi sau pigmenți nedezvăluiți pentru că prezintă riscuri pentru sănătate.
În special, printre acești aditivi se numără polietilenglicolul, un medicament folosit pentru gestionarea constipației, potrivit Institutului Național de Sănătate.
Efectele secundare potențiale ale medicamentului pot include flatulență, greață, crampe stomacale, diaree, abdomen umflat și hemoragie rectală.
În plus, cercetătorii au descoperit un alt ingredient potențial periculos din cerneală, numit 2-fenoxietanol. Dozele mari de substanță chimică în contact cu pielea pot duce la iritații ale pielii, plămânilor și ficatului, precum și leziuni ale rinichilor și nervilor.
În august 2023, Centrul de Cercetare Pew a publicat date care arată că 32% dintre adulți au un tatuaj. Dintre aceștia, 22% au mai mult de un tatuaj pe corp.
În cadrul sondajului, oamenii au fost rugați să precizeze și motivul din spatele deciziei lor de a-și face un tatuaj. Dintre toți participanții, 47% au spus că și-au făcut un tatuaj pentru a face o declarație despre ceea ce cred, în timp ce 32% au spus că și-au făcut cel puțin unul pentru a-și îmbunătăți aspectul.