Macron nu dă înapoi după declaraţiile despre trimiterea de trupe în Ucraina: „Cuvintele au fost cântărite şi măsurate”

Macron nu dă înapoi după declaraţiile despre trimiterea de trupe în Ucraina: Cuvintele au fost cântărite şi măsurate”
Foto: Hepta - Alexey Vitvitsky

Emmanuel Macron a spus joi că „fiecare dintre cuvintele” pe care le spune despre războiul din Ucraina este „ponderat”. La începutul săptămânii, el a afirmat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu este exclusă”, subliniind însă că nu există un consens pe această temă. Mai multe țări au respins ulterior această idee, potrivit bfmtv.

 Macron nu respinge afirmațiile pe care le-a făcut privind trimiterea de trupe în Ucraina

Emmanuel Macron a afirmat joi, 29 februarie, că fiecare dintre cuvintele sale despre Ucraina a fost „ponderat” și „măsurat” după comentariile sale cu privire la potențiala trimitere de trupe terestre, ceea ce i-a adus negarea din partea principalilor săi aliați și un răspuns usturator de la Vladimir Putin.

„Sunt subiecte suficient de serioase. Fiecare dintre cuvintele pe care le spun în această chestiune este cântărit, gândit și măsurat”, a declarat el în timpul inaugurarii Satului Olimpic al Jocurilor de la Paris de la Saint-Denis.

El a refuzat însă să facă „comentarii geopolitice” în acest context, considerând că „nu este locul” și că „sportul trebuie să permită unitate și liniște”.

O idee respinsă de mai multe țări

Emmanuel Macron a cerut luni aliaților Ucrainei un „început” pentru a asigura „înfrângerea” Rusiei, prin efectuarea de livrări mai rapide și mai masive de arme și muniții. De asemenea, el a încălcat un tabu neexcluzând trimiterea soldaților occidentali în Ucraina, subliniind în același timp că nu există un consens pe această temă.

Președintele rus, reacționând la aceste declarații, a avertizat joi Occidentul cu privire la o „amenințare reală” de război nuclear în cazul unei escalade a conflictului din Ucraina.

„Trebuie să înțeleagă că și noi avem arme capabile să lovească ținte pe teritoriul lor”, a insistat Vladimir Putin.

O serie de țări europene, printre care Germania, Polonia, Italia și Republica Cehă, precum și Statele Unite, au respins categoric, la rândul lor, ideea de a trimite trupe terestre. „Vladimir Putin trebuie să știe că există riscuri și pentru el”, subliniază o sursă diplomatică franceză, precizând în același timp că „nu era vorba de a participa la luptele cu Ucraina”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`