În România se nasc de două ori mai mulți copii cu sevraj alcoolic decât media Uniunii Europene. De vină este consumul cronic de alcool de către mamă în timpul sarcinii. Feomenul este unul îngrijorător. Prevalența consumului de alcool în timpul sarcicnii este de peste 28%, în special în zonele sărace, precum Oltenia sau Moldova iar copii pot fi afectați pe viață.
Medicul specialist Radu Țincu, șef de secție Toxicologie la Spitalul Floreasca, a vorbit despre aceste cazuri în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.
Medicul Țincu a fost întrebat ce efecte poate să aibă o astfel de situație pe termen lung asupra copilului.
“În primul rând, discutăm de un fenomen care nu ar trebui să apară. Un copil nou-născut nu ar trebui să dezvolte sevraj la alcool. Asta înseamnă că în perioada intrauterină a devenit dependent la alcool, având în vedere că mama era consumatoare de alcool și alcoolul străbate bariera placentară, ajungând la nivelul creierului acestor copii”, a precizat Radu Țincu.
„Pe de altă parte, nu sevrajul ar trebui să ne sperie, pentru că sevrajul este o complicație care poate fi tratată și, într-un interval de două-trei săptămâni, se remite.
Ceea ce ar trebui să ne sperie este efectul pe termen mediu și lung asupra dezvoltării neuropsihice a acestor copii. Știm foarte clar că alcoolul este un neurotoxic. Asta înseamnă că încetinește procesele de dezvoltare la nivelul creierului, iar acești copii vor avea diferite grade de afectare neurocognitivă, pornind de la tulburări de atenție, memorie, gândire, o dezvoltare neuropsihică întârziată, uneori chiar cu imposibilitatea recuperării acestor deficiențe”, a mai explicat medicul specialist.