Unul dintre cei mai mici pești din lume scoate un sunet la fel de puternic ca cel al unei împușcături

Unul dintre cei mai mici pești din lume scoate un sunet la fel de puternic ca cel al unei împușcături

Oamenii de știință au descoperit că peștele Danionella cerebrum, care e la fel de mare cât unghia unui om, poate crea zgomote care depășesc 140 de decibeli.

Un pește de 12 mm produce zgomot de peste 140 de decibeli

Masculul Danionella cerebrum, un pește de aproximativ 12 mm găsit în pârâurile din Myanmar, produce sunete care depășesc 140 de decibeli, potrivit studiului publicat în jurnalul PNAS, egale cu intensitatea unei sirene de ambulanță sau unei împușcături.

Cel mai obișnuit mecanism de a produce sunet al peștilor se bazează pe vibrațiile vezicii lor natatoare – un organ plin de gaz folosit pentru a controla flotabilitatea – conduse de contracțiile ritmice ale mușchilor, se arată în lucrare.

Cu toate acestea, mecanismul de producere a sunetului de către Danionella cerebrum, care are cel mai mic creier cunoscut dintre toate vertebratele, era un mister, deoarece mecanismele musculare legate de vezica natatoare nu au oferit o explicație plauzibilă pentru originea sunetului.

Peștele are un sistem unic de producere a sunetului

Oamenii de știință de la Universitatea Charité din Berlin au descoperit că peștele are un sistem unic de producere a sunetului, care implică un cartilaj, coaste specializate și mușchi rezistenți la oboseală. Acest lucru îi permite peștelui să accelereze cartilajul cu forță extremă și să genereze impulsuri rapide și puternice.

Echipa de oameni de știință a folosit înregistrări video de mare viteză pentru a investiga mecanismul de producere a sunetului.
Pentru a produce sunet, o coastă care se află lângă vezica natatoare este mutată de un mușchi special într-o bucată de cartilaj.

Când coasta este eliberată, lovește vezica natatoare și emite un sunet de tobă. Coasta este mult mai dură la masculi, ceea ce explică de ce femelele nu produc sunete.

Oamenii de știință nu au stabilit de ce peștii scot sunete atât de puternice, dar au sugerat că ar putea ajuta la navigarea în apele tulburi sau ar putea fi o tactică agresivă folosită de masculi pentru a-și amenința concurența.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)