Studiu: Reglementarea prețurilor la energie și unele alimente de către Guvern a dus la o reducere cu 1118 lei/lună a costurilor cu bunurile și serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii

Studiu: Reglementarea prețurilor la energie și unele alimente de către Guvern a dus la o reducere cu 1118 lei/lună a costurilor cu bunurile și serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii
Foto: Pixabay

Un studiu publicat de fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung România arată că reglementarea preţurilor la energie şi la unele alimente de către Guvern a condus la o reducere, în medie, cu 11% a costurilor cu bunurile şi serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii, respectiv cu 1118 lei/lună.

Studiu despre efectele plafonărilor de prețuri la energie și unele alimente

Economiile la bugetul familial au fost mai mari la capitolul energie. Fără plafonarea preţurilor la energie, valoarea totală a coşului minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%.

Impactul estimat al măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază a fost de 0,6% din valoarea coşului, arată calculele realizate de expertul Ştefan Guga, autorul studiului.

Reglementările preţurilor au venit într-un context în care inflația ajunsese chiar și la 16,8% (în noiembrie 2022). Între timp, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), aceasta a ajuns la 7,41%. De altfel, toate guvernele din UE au adoptat reglementări menite să reducă inflaţia.

La realizarea studiului privind impactul măsurilor de reglementare a preţurilor la energie şi alimente au fost analizate implicaţiile pentru valoarea coşului de consum pentru un trai minim decent, aşa cum este el definit în Legea 174/2020 şi pe baza analizelor publicate până în prezent de Friedrich Ebert Stiftung România. Impactul a fost calculat plecând de la calculul valorii coşului de consum pentru decembrie 2023, ultima lună pentru care datele sunt disponibile.

Totuși, chiar şi cu măsurile de reglementare a preţurilor la energie şi alimente, coşul de consum pentru un trai minim decent e acum cu aproape 40% mai scump decât în urmă cu trei ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)