Bursa de la Tokyo a depășit recordul istoric care data din 1989. La cât a fost stabilit indicele principal Nikkei

Bursa de la Tokyo a depășit recordul istoric care data din 1989. La cât a fost stabilit indicele principal Nikkei
sursă foto: captură YT

Bursa de la Tokyo și-a revenit, în sfârșit, după spargerea bulei speculative japoneze de la începutul anilor 1990. Indicele principal Nikkei a depășit joi precedentul record istoric, care data de la finele lui 1989, transmite AFP, citat de France 24.

Indicele acțiunilor blue-chip a atins un vârf de 39.156,97, depășind recordul de 38.957,44 stabilit în 29 decembrie 1989, înainte de a scădea la 39.098,68 puncte la sfârșitul tranzacționării, cel mai înalt nivel de închidere.

Procedând astfel, Nikkei a depășit în cele din urmă nivelurile văzute în anii 1985-1989, când și-a crescut de patru ori valoarea, iar activele japoneze au crescut.

Prețurile proprietăților din Tokyo la acea vreme erau de sute de ori mai mari decât în ​​Manhattan, abonamentele la cluburi de golf costau milioane de dolari, iar bancherii stropeau praf de aur în băuturile lor.

Folosite de numerar și ajutate de puterea yenului, companiile japoneze au mers și ele într-o plină putere de cumpărături în străinătate, Sony preluând Columbia Pictures și Mitsubishi achiziționând centrul Rockefeller Center din New York.

Investitorii japonezi au devenit cumpărători importanți pe piața internațională de artă, stabilind noi recorduri pentru pictorii impresioniști precum van Gogh.

Nikkei-ul s-a înjumătățit în 1990

Dar o prăbușire a avut loc la începutul anilor 1990, când investitorii s-au retras speriați, Nikkei-ul s-a înjumătățit în 1990 și prețurile imobiliare au scăzut brusc.

Acest lucru a dus la „deceniile pierdute” ale Japoniei de stagnare economică, deflație și datoria națională în creștere.

Totodată, piața sa de valori a fost lovită de recesiuni globale.

Recuperarea a început în jurul anului 2013

Acțiunile au început să câștige din nou avânt în jurul anului 2013 și și-au accelerat în ultimii câțiva ani, crescând cu 28% în 2023 și cu aproximativ 17% în acest an.

„Prețurile acțiunilor nu sunt atât de scumpe în comparație cu anii „bulă” dacă comparăm datele”, a declarat pentru AFP Asuka Sakamoto, economist șef al Mizuho Research & Technologies.

Joi, piața a fost stimulată de rezultatele extraordinare ale producătorului american de cipuri Nvidia, publicate după clopoțelul de închidere al Wall Street-ului.

Japonia a depășit Shanghaiul în ianuarie pentru a deveni din nou cea mai valoroasă bursă din Asia în termeni de dolari.

Takahide Kiuchi, economist executiv al Nomura Research Institute, a declarat că prețurile acțiunilor au fost, de asemenea, stimulate de refuzul Băncii Japoniei de a se îndepărta de ratele dobânzilor sub zero, ceea ce a menținut yenul slab.

Creșterile acțiunilor sunt susținute de „așteptările că yenul ieftin va continua, având în vedere politicile de relaxare ale Băncii Japoniei, care, la rândul lor, vor determina o creștere a prețurilor și a salariilor”, a scris Kiuichi într-un raport din februarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`