​Jumătate din români spun că Ucraina ar trebui să încheie un acord de pace cu Rusia, peste o treime cred că refugiații ucraineni reprezintă o amenințare pentru România

​Jumătate din români spun că Ucraina ar trebui să încheie un acord de pace cu Rusia, peste o treime cred că refugiații ucraineni reprezintă o amenințare pentru România

Jumătate din români sunt de părere că Europa ar trebui să „împingă” Ucraina să negocieze un acord de pace cu Rusia, iar peste o treime cred că refugiații ucraineni reprezintă o amenințare pentru România, arată un sondaj de opinie realizat în 12 țări europene de către Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).

Doar 9% dintre români cred că Ucraina va câștiga războiul

Sondajul realizat în luna ianuarie a colectat răspunsuri de la un total de aproximativ 17.000 de persoane din Austria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia şi Ungaria.

Acesta arată că înfrângerea suferită vara trecută de armata ucraineană în ofensiva sa de vară și evoluțiile care au urmat au zdruncinat puternic încrederea într-o victorie ucraineană pe front. Doar 10% dintre persoanele intervievate au răspuns că se aşteaptă ca Ucraina să poată câștiga războiul pe teren.

În România, procentul este de 9%, în timp ce 18% din românii chestionați pentru sondaj spun că Rusia va câștiga și alți 37% sunt de părere că Moscova și Kievul vor ajunge la o înțelegere negociată.

Românii și maghiarii cred cel mai mult că Ucraina ar trebui „împinsă” să negocieze pacea cu Rusia

Cei mai pesimiști europeni privind posibilitatea ca Ucraina să câștige războiul sunt grecii, doar 2% din cei chestionați răspunzând pozitiv, și maghiarii (4%). 31% din maghiari și 30% din greci au spus, în schimb, că se așteaptă ca Rusia să încheie victorioasă conflictul.

Întrebați ce ar trebui să facă Europa mai pe larg în privința războiului, 50% din respondenții din România au spus că Ucraina ar trebui să fie „împinsă” să încheie un acord de pace negociat. Procentul respondenților care au răspuns astfel este mai mare în doar 3 țări din cele în care a fost realizat sondajul: Italia (52%), Grecia (59%) și Ungaria (64%).

Doar 21% din respondenții români au spus că Ucraina ar trebui să fie susținută pentru a-și recupera teritoriile ocupate de armata rusă. Procentul este de 18% în Italia și 16% în Grecia și Ungaria.

Sondajul arată în schimb că Ucraina este susținută acum cel mai puternic de locuitorii din Suedia, Franța și Portugalia, care au răspuns în procent de 50%, 48%, respectiv 47% că Europa ar trebui să sprijine Kievul în vederea recuperării teritoriilor pierdute.

Românii sunt îngrijorați de refugiații ucraineni

Însă, în pofida sprijinului puternic pentru Ucraina în privința recuperării teritoriului, sondajul arată, de asemenea, că polonezii sunt cei mai îngrijorați europeni în ceea ce privește refugiații ucraineni, 40% dintre cei intervievați afirmând că ei sunt mai mult o amenințare decât o oportunitate pentru țara lor.

Procentul este de 37% în Ungaria și 35% în România. În Suedia, cunoscută timp de decenii drept o țară prietenoasă față de refugiați și migranți, procentul este de doar 10%, în timp ce 52% din suedezi spun că refugiații ucraineni reprezintă o oportunitate pentru țara lor.

Doar 13% din românii intervievați pentru sondajul ECFR au răspuns că refugiații ucraineni reprezintă o oportunitate, cel mai mic procent din cele 12 țări care au luat parte la sondaj. Procentul este de sub 20% în doar alte două țări, Grecia (16%) și Ungaria (19%).

Deși polonezii sunt europenii cei mai îngrijorați de problema refugiaților sosiți din Ucraina, sondajul arată că 27% dintre ei spun totuși că ei reprezintă o oportunitate pentru țara lor.

Sondajul a fost publicat la aproape două ani de la începerea invaziei rusești și într-un moment în care Ucraina se află în dificultate în faţa unei Rusii revigorate de erodarea sprijinului occidental pentru Kiev.
Sondajul poate fi consultat integral pe site-ul ECFR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”