Julian Assange riscă să-i fie încălcat dreptul la justiție, dacă va fi judecat în SUA: „Ce i s-a întâmplat lui Navalnîi i se poate întâmpla lui Julian”

Julian Assange riscă să-i fie încălcat dreptul la justiție, dacă va fi judecat în SUA: „Ce i s-a întâmplat lui Navalnîi i se poate întâmpla lui Julian”

Julian Assange se confruntă cu riscul unei „negări flagrante a justiției” dacă va fi judecat în SUA, avocații săi au cerut permisiunea de a face apel la audierea de la Londra, ceea ce ar putea duce la extrădarea fondatorului WikiLeaks în câteva zile, dacă acesta nu va avea succes.

Assange și WikiLeaks „au expus crimele comise de guvernul SUA”, inclusiv tortură și crime de război

Assange, care a publicat mii de documente militare și diplomatice clasificate referitoare la războaiele din Afganistan și Irak, ar putea fi închis până la 175 de ani – „o pedeapsă extrem de disproporționată” – dacă va fi condamnat în SUA, a declarat înalta instanță marți.

Avocații săi solicită un apel. Cu toate acestea, dacă cei doi judecători refuză permisiunea, toate contestațiile din instanțele din Marea Britanie vor fi epuizate, lăsând o intervenție a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) drept singura speranță a lui Assange de a evita extrădarea în SUA.

Zeci de susținători au ținut pancarte și au scandat cerând eliberarea lui. Fondatorului WikiLeaks i s-a acordat permisiunea de a participa la audierea de două zile, dar unul dintre avocații săi, Edward Fitzgerald KC, a declarat că Assange nu se simte bine.

Fitzgerald a spus instanței că, dacă Assange este extrădat, există „un risc real ca el să se confrunte cu o negare flagrantă a justiției”. În argumentele scrise, Fitzgerald a spus: „Această urmărire penală fără precedent din punct de vedere legal urmărește să incrimineze aplicarea practicilor jurnalistice obișnuite de obținere și publicare a informațiilor clasificate adevărate de interes public evident și important”.

El a spus că Assange și WikiLeaks „au expus crimele comise de guvernul SUA la o scară fără precedent”, inclusiv tortură, predări, crime extrajudiciare și crime de război. Una dintre cele mai infame dezvăluiri a fost filmarea unui atac cu elicopterul din partea forțelor americane, care a ucis 11 persoane în Irak, inclusiv doi jurnaliști Reuters.

Cazul lui Assange este asemănător cu cel al lui Alexei Navalnîi, activistul rus de opoziție care a murit vineri în închisoare

Printre motivele pentru care Assange solicită permisiunea de a face apel se numără afirmația că extrădarea sa încalcă tratatul de extrădare dintre Regatul Unit și SUA, care interzice extrădarea pentru infracțiuni politice.

Assange se confruntă cu 17 acuzații de spionaj, despre care Fitzgerald spune că sunt în mod evident infracțiuni politice și motivate politic, precum și una de utilizare abuzivă a computerului.

„Interdicția extrădării pentru infracțiuni politice, reflectată în articolul 4 [din tratatul de extrădare], are o importanță istorică și juridică”, a spus Fitzgerald în fața instanței. „Este una dintre cele mai fundamentale protecții recunoscute în dreptul internațional și în dreptul extrădării… Alte țări și guverne occidentale sunt ferme împotriva cererilor de extrădare ale SUA pentru „infracțiuni politice”.

Mark Summers KC, alt avocat al lui Assange, a ridicat problema unui „plan extraordinar” de predare sau ucidere a fondatorului WikiLeaks în timp ce acesta se adăpostea în ambasada Ecuadorului.

Dacă lui Assange i se refuză apelul, el va trebui să se adreseze CEDO

Organizațiile care îl susțin pe Assange includ: Reporters Without Borders, PEN International, Uniunea Națională a Jurnaliștilor, Amnesty International și Human Rights Watch.

În fața tribunalului, soția sa, Stella Assange, a spus mulțimii: „Avem două zile importante, nu știm la ce să ne așteptăm, dar că o lume întreagă urmărește procesul. Pur și simplu nu pot scăpa basma curată. Julian are nevoie de libertatea lui și toți avem nevoie de adevăr.”

Ea le-a spus reporterilor că cazul soțului ei este asemănător cu cel al lui Alexei Navalnîi, activistul rus de opoziție care a murit vineri în închisoare.

„Julian este deținut politic și viața lui este în pericol. Ce i s-a întâmplat lui Navalnîi i se poate întâmpla lui Julian”, a spus ea.
Dacă lui Assange i se refuză permisiunea de a face apel, el va trebui să se adreseze CEDO pentru a ordona Regatului Unit să nu-l extrădeze în timp ce îi examinează cazul.

Dacă cererea este refuzată, el ar putea fi scos din țară de către americani în câteva zile. SUA vor avea posibilitatea de a-și susține argumentele miercuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)