Camera Deputaților a adoptat marți, 20 februarie, proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație, prin intermediul căruia se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori.
Proiectul de lege are ca scop reglementarea interzicerii comercializării băuturilor energizante care conțin combinații variate de de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.
Comercianții pot fi amendați dacă vând sau oferă cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, băuturile energizante către minori, conform unui amendament adoptat de plen.
Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.
Operatorii economici care încalcă noile prevederi pot fi amendați cu până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. Dacă faptele se repetă se poate dispune măsura suspendării activității localului public pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, scrie stirileprotv.ro.
Alfred Simonis, preşedintele interimar al forului legislativ, susține că inițiativa a fost blocată în Senat mai mult decât s-ar fi așteptat.
„Este o iniţiativă care a stat la Senat mai mult decât ne-am fi dorit. (…) O votăm săptămâna aceasta, în proporţie de peste 90% Comisia de sănătate şi Comisia juridică astăzi, urmând ca mâine, la votul final la plenul de la Cameră, să adoptăm forma finală a legii care interzice comercializarea acestor sucuri energizante, băuturi energizante către minori.
Şi se măreşte cuantumul sancţiunilor – amenzi de până la câteva zeci de mii de lei pentru abateri repetate şi nerespectarea acestei reglementări. (…)
Dacă e nevoie să suplimentăm aceste sancţiuni, pentru că nu vor fi suficiente cele pe care le-am revăzut în această lege, bineînţeles că suntem deschişi pentru aceasta”, a declarat Simonis.