Așteptată cu nerăbdare de toată suflarea automobilistică din România, construcția autostrăzii Pitești-Sibiu produce drame în zeci de familii, ale căror locuințe și terenuri agricole sunt expropriate pentru dezvoltarea infrastructurii.
Proprietarii terenurilor expropiate se plâng că sumele oferite de stat drept despăgubire sunt derizorii și că nu reflectă valoarea reală a bunurilor lor.
Procesul de expropriere este în derulare, iar despăgubirile sunt calculate folosind valorile minime stabilite de notari.
Dacă sunt nemulțumiți de valoarea despăgubirilor primite, proprietarii trebuie să demonstreze în instanță că bunurile lor au o valoare mai mare pe piața imobiliară reală decât estimările oferite.
În cele opt sate ale comunei Perișani, județul Vâlcea, peste 20 de gospodării, terenuri și ferme sunt pe cale să dispară pentru a face loc autostrăzii.
Construcția autostrăzii îl face pe Ioan Mohanu să pierdă o casă cu grajd, grădină și alte acareturi și trebuie să o ia de la capăt cu doar 24.000 de euro, informează stirileprotv.ro. „La vârstă asta de 80 de ani de ce mă pot eu apuca? Gândiți-vă ca oameni, ce mai pot eu?”, afirmă bătrânul.
În zonă, despăgubirile pentru teren nu depășesc un leu pe metrul pătrat
„Un leu și 15 bani pe metrul pătrat. Prețul zonei. O mlaștină, mai sus, s-a vândut cu trei euro metrul pătrat”, mai spune o localnică, Daniela Tinca.
Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au explicații pentru motivele care au condus la această situație.
„Ani de zile, în România, dacă ai cumpărat cu 100 de euro metrul, l-ai declarat cu 10 euro metrul. Ăla este prețul pieței notariale”, declară Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.