Crește pericolul adus de Zika: Institutul Național de Sănătate Publică recomandă distrugerea focarelor de țânțari

Crește pericolul adus de Zika: Institutul Național de Sănătate Publică recomandă distrugerea focarelor de țânțari
Foto: cnn.com

Se apropie sezonul cald și creşte şi pericolul adus de virusul Zika. Institutul Național de Sănătate Publică a decis să ia măsuri şi cere autorităţilor să revizuiască planul de distrugere a ţânţarilor, iar medicilor să raporteze orice suspiciune de Zika. Specialiștii au venit cu aceste recomandări, după ce în zona Capitalei a fost deja semnalată prezenţa ţânţarului care duce la transmiterea virusului care a îngrozit America Latină.

Reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică recomandă folosirea substanțelor pentru combaterea țânțarilor, în special în zonele în care aceştia se înmulţesc, în parcuri, în apropierea lacurilor, dar și în zona spitalelor de boli infecțioase.

„Pe fondul creşterii temperaturilor şi a urgenței de sănătate publică de importanță internațională, generate de apariția tulburărilor neurologice, în posibilă legătură cu infecția produsă de virusul Zika în Brazilia, Institutul de Sănătate Publică a transmis Direcţiilor de sănătate publică judeţene – inclusiv cea a municipiului Bucureşti – recomandarea de a solicita primăriilor aplicarea planului de combatere a țânțarilor”, se arată într-un comunicat al INSP.

Institutul Cantacuzino a identificat, în septembrie 2015, specia Aedes Aegypti, ţânţarul transmiţător de Zika, în pădurile şi lacurile din jurul Capitalei, a declarat directorul de la Cantacuzino.

În premieră, cercetătorii americani au demonstrat ştiinţific legătura dintre virusul Zika şi cazurile de microcefalie apărute mai ales în America Latină. Virusul Zika atacă şi distruge celulele cerebrale, potrivit specialiştilor.

În Uruguay s-a propus folosirea liliecilor pentru combaterea țânțarilor care transmit boala.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”