Comunitatea austriacă din Grecia critică modul în care Viena abordează problema refugiaților, precizând că poziția adoptată este una dură și profund jenantă pentru cetățenii austrieci din strănătate, informează The Guardian.
Într-o scrisoare deschisă adresată guvernului de la Viena, austriecii strabiliți în Grecia fac apel la autoritățile din țara lor să-și asume mai multă responsabilitate în ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților.
”Guvernul austriac trebuie să înțeleagă că abordările naționale, individuale, nu produc rezultate. Măsurile unilaterale contrazic pricipiile de bază ale programului european, care are menirea să servească drept fundament pentru o nouă genrație”, arată semnatarii scrisorii, printre care se află academicieni, arheologi, profesori sau pensionari.
Austria a reintrodus controalele la frontieră, ceea ce a dus la închiderea rutei obișnuite a refugiaților. Până sâmbătă, 32.000 de refugiați au rămas blocați în Grecia, mai mult de o treime dintre aceștia fiind opriți la granița cu Macedonia, zonă în care a fost declarată starea de urgență.
Acestă situație a apărut după ce Austria a organizat un mini-summit cu țările din Europa de est și zona Balcanilor, reuniune în cadrul căreia s-a convenit asupra întăririi restricțiilor pentru a stopa fluxul de migranți.
”Reacția guvernului din Austria, una dintre cele mai bogate țări din lume, ne face de rușine. Suntem profund jenați de viziunea îngustă prin care guvernul a ales să o impună în Balcanii de vest”, au mai transmis semnatarii scrisorii.
Grecia, care nu a luat parte la reuniune, ar fi trebuit să participe pentru a-și face vocea auzită și pentru a prezenta situația din teren, mai susțin austriecii din această țară.
Ei acuză Viena că promovează politici neo-naționaliste care nu își au locul în Europa secolului 21.