Este doliu în lumea folclorului românesc, după ce Petre Măsală, cel mai în vârstă călușar de la noi din țară și primul argeșean care a primit în anul 2020 titlul de Tezaur Uman Viu, a încetat din viață la vârstă de 83 de ani.
Cunoscut sub porecla de „Sbinghili”, Petre Măsală s-a stins din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă, aparent în urma unui accident vascular cerebral, notează jurnaluldearges.ro.
Petre Măsală, care a învățat dansul călușăresc de la bătrânii satului, a jucat până în ultimele momente ale vieţii.
„Eu, la etatea mea, joc mai bine decât ăia tineri, uneori. Lumea mă întrebă mereu: Mă, mai poţi? Da’ mie mi se pare uşor şi am să joc cât oi putea, cât m-or ţine picioarele nu mă las de căluş”, susținea bărbatul în urmă cu ceva timp, potrivit Adevarul.
Încetarea din viață a emblematicului călușar argeșean a făcut ca o mulțime de oameni să reacționeze public cu mesaje pline de emoție și regret. Printre aceștia s-a numărat și directorul Căminului Cultural din Hârseşti, comuna natală a acesuia.
„Cel din urmă vătaf adevărat, născut, nu făcut, de pe Valea Cotmenei noastre s-a stins. De astăzi, lui nea Petre Măsală al nostru nu-i mai bate inima, nici nu-i mai cântă zurgălăii la opinci, căci duhul călușului l-a înălțat la ceruri.
Mi-a fost frică de ziua asta, nea Petrică, știi matale cum îmi tot ziceai că n-o mai fi mult… Și-mi vine să te strig și să te caut în ceată, și-mi vine amar să plâng, că tare drag îmi erai! Eu o să mi te țin în inimă, acolo unde e neuitat și fârtatul și tovarășul dumitale, nea Niculaie al Goandii, al nostru. O fi venit vremea să vă adunați iar laolaltă, pe ailaltă lume, cine știe…?!
Și o să-ți povestesc numele, nea Petre, cât voi trăi, ca să-ți afle jocu’ și să te țină minte toți puii de călușar ce se vor naște și vor crește pe valea asta călușerească, peste care dumneata ai rămas Vătaful Vătafilor! Ne-ai fost Tezaur Uman Viu”, a scris Loredana Costache pe pagina sa de Facebook.
„Dumnezeu sa-l ierte și să-l odihnească în Împărăția Sa pe nea Petre, căruia comunitatea noastră îi datorează prețuire eternă și neuitare veșnică. Considerând că dispariția acestui simbol al tradiției călușului în vatra noastră ne îndoliază aceste zile, vă informăm că HORA SATULUI, eveniment care ar fi trebuit să se desfășoare la Căminul Cultural Stolnici, nu va mai avea loc”, a mai transmis Primăria Stolnici.