Care sunt oponenţii lui Vladimir Putin după moartea lui Aleksei Navalnîi

Care sunt oponenţii lui Vladimir Putin după moartea lui Aleksei Navalnîi
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Alexei Navalnîi, cel mai faimos adversar al lui Vladimir Putin, a murit subit la vârsta de 47 de ani, vineri 16 ianuarie, într-o colonie penală din Arctica unde ispășește pedepse de peste treizeci de ani de închisoare. El a fost condamnat pentru fraudă (2021) și pentru „extremism”. Condamnări pe care le considera „politice”.

În august 2020, Alexeï Navalny a fost internat de urgență în Omsk, Rusia, înainte de a ajunge în Germania pentru tratament. Guvernul a susținut că a găsit urme de Novichok, o otravă folosită de serviciile ruse. În ianuarie 2021, oponentul lui Vladimir Putin a zburat în Rusia, unde a fost arestat.

Timp de douăzeci și patru de ani în care a condus Rusia cu o mână de fier, Vladimir Putin a redus la minim vocile disidente. Ultimii adversari media sunt aproape toți în închisoare sau exilați, potrivit Le Figaro.

Vladimir Kara-Mourza, închis pentru „înaltă trădare”

Găsit vinovat în aprilie 2023 de „înaltă trădare”, a difuzat „informații false” despre armata rusă și a lucra ilegal pentru o organizație „indezirabilă” din Rusia, Vladimir Kara-Mourza, în vârstă de 42 de ani, ispășește în prezent o pedeapsă de 25 de ani închisoare într-o colonie penală din Siberia. El a scris recent că a fost plasat în izolare timp de cel puțin patru luni. Tată a trei copii, el a fost arestat în primăvara lui 2022, după ce s-a întors în Rusia.

Vladimir Kara-Mourza susține că a fost victima a două tentative de otrăvire, în 2015 și 2017, pe care le atribuie puterii ruse. Ar suferi de polineuropatie și patologie neuromusculară. În 2022, fostul jurnalist a câștigat Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului.

Vladimir Kara-Mourza are și cetățenie britanică. Înainte de a fi închis, acest prieten apropiat al fostului vicepremier Boris Nemțov, asasinat în 2015, a fost vicepreședintele ONG-ului Rusia Deschisă, fondat în 2001 de Mihail Hodorkovski, fost oligarh în exil și critic al Kremlinului. A fost și vicepreședinte al partidului liberal de opoziție Parnas.

Ilia Yashin, încarcerat după ce a criticat ofensiva rusă din Ucraina

Pentru că a criticat ofensiva rusă din Ucraina în direct pe YouTube, Ilia Iachine a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare în decembrie 2022 – pedeapsă neschimbată în timpul procesului de apel din aprilie 2023. În direct pe YouTube, Iachine denunțase „uciderea unor civili. ” în orașul ucrainean Boutcha, unde armata rusă a fost acuzată de abuzuri. Fapte negate de Kremlin.

Adversarul politic, în vârstă de 40 de ani, a fost urmărit penal pe baza „legii știrilor false”, care pedepsește cu o pedeapsă de până la 15 ani închisoare pe oricine „discreditează” sau publică „informații false” despre armată.

Oleg Orlov, co-fondatorul ONG-ului Memorial dizolvat, care riscă până la 5 ani de închisoare

Considerat de Rusia drept un „agent străin”, Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, este judecat de vineri, 16 februarie, pentru că a denunțat în mod repetat atacul asupra Ucrainei. El riscă până la cinci ani de închisoare.

Cofondatorul ONG-ului rus Memorial, pilon al apărării luptei împotriva represiunii în Rusia contemporană și gardian al memoriei victimelor Gulagului, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 și dizolvat de justiția rusă în 2021, a refuzat să depună mărturie în timpul procesului său. Două audieri au fost programate pentru 21 și 26 februarie.

În octombrie 2023, Oleg Orlov a fost găsit vinovat că a „discreditat” armata. A fost condamnat la o mică amendă.

Mihail Hodorkovski, fostul oligarh exilat

Acest fost miliardar în vârstă de 60 de ani, cândva cel mai bogat om din țară, care și-a făcut avere din petrol, a fost arestat în octombrie 2003 cu avionul său privat, apoi blocat pe asfaltul aeroportului Novosibirsk, în Siberia. El a fost acuzat de fraudă pe scară largă, evaziune fiscală și chiar deturnare de proprietăți…. El va fi condamnat la paisprezece ani de închisoare, pedeapsă care va fi redusă în apel. Prin decizia lui Vladimir Putin, acesta va fi eliberat după zece ani și se va refugia în Occident. Acum locuiește la Londra.

În 2015, justiția rusă a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui pentru „organizarea uciderii și tentativei de omor a două sau mai multe persoane” – fapte care datează din 1998.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`