Senzația de neputință este o provocare în orice relație. Mai ales sentimentul de neputință pe care-l poți avea atunci când partenerul tău suferă din cauza stresului, anxietății și chiar epuizării la locul de muncă – și tu nu știi cum să-l ajuți.
Mulți oameni se pregătesc de o nouă zi de muncă alegându-și hainele sau aranjându-se în timp ce persoana pe care iubită oftează, geme sau se prăbușește sub presiunea slujbei sale.
Mai mult decât atât, mulți oameni au fost în situația de a se simți incredibil de stresați în legătură cu munca, știind că aceasta poate transforma o relație până atunci perfect funcțională, dar neștiind cum să rezolvăm situația.
Fie că este vorba de termene limită, colegi, schimbări sau orice altceva din tabelul îngrozitor al stresului de la locul de muncă, toți oamenii pot să fie la un moment dat afectați și, ca urmare, să piardă legătura cu partenerul. Ce e de făcut?
În primul rând, încercați să aflați cu ce aveți de-a face. Sue Armstrong, manager de servicii clinice la Relate, subliniază că „unii angajatori au așteptări nerezonabile de la angajații lor, considerând că este „normal” ca aceștia să lucreze până târziu în mod regulat, astfel încât timpul de cuplu sau de familie este foarte redus”.
Cu toate acestea, uneori, un partener care petrece mult timp la serviciu sau este complet preocupat de muncă poate fi un semn că nu totul este chiar în regulă cu relația. „În acest caz, trebuie să aibă loc o conversație sinceră despre motivul pentru care fac acest lucru”, spune Armstrong.
Dacă îți faci timp să asculți și să înțelegi ce se întâmplă cu partenerul tău, este mai probabil să ajungi la un rezultat pozitiv decât concentrându-te pur și simplu pe propriile sentimente de a te simți neglijat sau ignorat.
Celălalt factor de avut în vedere, spune Armstrong, „este că cei mai mulți dintre noi trecem printr-o perioadă în cariera noastră când este posibil ca munca să aibă prioritate dintr-un anumit motiv sau o perioadă de timp”.
Asta ar putea fi atunci când te lupți pentru o calificare profesională sau pentru că există un proiect care trebuie finalizat în câteva luni. „Într-o relație normală, puteți discuta acest lucru împreună și puteți afla cum veți trece peste asta. Dar dacă continuă la nesfârșit, atunci resentimentele și sentimentul de abandon pot deveni majore.”
Poate fi tentant, atunci când cineva iubit se confruntă cu o problemă, să încerci să rezolvi problema. „Încercarea de a „rezolva” problemele partenerului tău ar putea sfârși prin a înrăutăți lucrurile, dacă făcând asta s-a simțit inadecvat sau dacă ai asumat un rol de „părinte”, spune Armstrong.
Cu toate acestea, a-ți asculta partenerul, a empatiza și a oferi sugestii sau strategii diferite pentru a face față oricare ar fi problema, poate fi de ajutor. Doar nu deveni frustrat sau iritat dacă sugestiile tale nu sunt preluate.
Dacă chiar nu știi ce să faci, atunci de ce să nu întrebi? Întreabă-ți partenerul dacă dorește ajutor practic (de exemplu, gătește cina, fă o ceașcă de ceai, preia în grija ta ora de culcare a copiilor sau fă o excursie cu ei în weekend pentru ca partenerul să aibă spațiu).