L-arginina – ce este si care sunt beneficiile ei

L-arginina – ce este si care sunt beneficiile ei

L-arginina (sau arginina) este un tip de aminoacid și, după cum multe persoane știu, aminoacizii sunt „componentele de bază” ale proteinelor. L-arginina poate fi obținută din alimentaţie, în special din proteinele din surse animale, cum ar fi carnea de vită și alte tipuri de carne roșie, carne de pasăre, pește, ouă și produse lactate.

Pe lângă faptul că poate fi obținută în mod natural din alimentele care conțin „proteine complete” care furnizează toți aminoacizii esențiali de care avem nevoie, L-arginina se găsește, de asemenea, sub formă de suplimente care au beneficii pentru performanțele sportive, creier și multe altele. Un astfel de produs este Benesio L-Arginina, o soluție buvabilă care oferă organismului un aport adecvat de L-arginină obținută din sursă naturală prin proces de fermentație.

Ce este L-arginina?

Deși nu este tocmai un aminoacid esențial – adică un aminoacid pe care organismul nu îl poate produce singur și, prin urmare, trebuie să îl obțină din surse externe – L-arginina este considerată esențială, deoarece este foarte importantă pentru multe funcții ale organismului, cu toate că de obicei este prezentă în cantități mici, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Pentru ce este folosită L-arginina? Unul dintre motivele pentru care oamenii iau suplimente cu L-arginină este capacitatea sa de a îmbunătăți fluxul și circulația sângelui. În organism, L-arginina este transformată în oxid nitric, un element care face ca vasele de sânge să se lărgească. Acest lucru are multiple beneficii, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și a creierului.

Beneficiile L-argininei

L-arginina are două efecte: după cum menționam, se transformă în oxid nitric și, în plus, ajută organismul să producă proteine. Aceste efecte oferă o serie de beneficii potențiale, cum ar fi:

  • susține sănătatea inimii
  • ameliorează durerea toracică
  • ajută la formarea mușchilor
  • repară leziunile și rănile
  • îmbunătățește fertilitatea masculină

Cu toate că există multe afirmații despre beneficiile L-argininei, nu toate sunt susținute de studii științifice. Printre exemplele de beneficii și utilizări ale L-argininei susținute de cercetările științifice se numără:

Testul hormonului uman de creștere

Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc L-arginina în teste pentru a stimula glanda pituitară. Cu ajutorul acestor teste, specialiștii pot determina dacă un copil produce un nivel suficient de hormon uman de creștere (hGH).

Reducerea hipertensiunii arteriale

O meta-analiză din 2021 sugerează că L-arginina poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale.

Corectarea tulburărilor ereditare ale sintezei ureei

Organismul folosește arginina în ciclul ureei, un proces care produce uree, o componentă a urinei. Organismul poate folosi acest lucru pentru a corecta anumite tulburări ereditare.

Prevenirea bolilor de inimă

Conform unei meta-analize din 2019, L-arginina poate fi utilă în prevenirea bolilor de inimă cauzate de îngustarea vaselor de sânge.

Ameliorarea disfuncției erectile

Un nivel redus de L-arginină poate contribui la apariția disfuncției erectile (DE). În urma unui studiu realizat în 2017, cercetătorii au emis ipoteza că acest lucru poate fi cauzat, parțial, de îngustarea vaselor de sânge.

Reducerea riscului de diabet de tip 2

Deoarece L-arginina poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge, poate contribui la gestionarea glicemiei la persoanele care suferă de diabet. Un studiu din 2018 a constatat că administrarea de L-arginină poate reduce riscul sau poate întârzia apariția diabetului de tip 2.

Tratarea bolii arteriale periferice

L-arginina poate lărgi vasele de sânge, un lucru extraordinar pentru persoanele cu boală arterială periferică.

Îmbunătățirea performanței sportive

Rezultatele unui studiu din 2020 sugerează că suplimentele cu L-arginină pot avea un efect pozitiv asupra performanței exercițiilor aerobe și anaerobe.

În plus, L-arginina ar putea fi benefică în abordarea mai multor probleme de sănătate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua capacitatea sa de:

  • a vindeca mai repede rănile
  • a ameliora anxietatea
  • a îmbunătăți respirația la persoanele cu boli care afectează sistemul respirator

Persoanele care vor să administreze suplimente cu L-arginină trebuie să discute cu medicul specialist despre beneficiile și riscurile potențiale înainte de a utiliza aceste produse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`