Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a clasat o anchetă esențială legată de plagiatul lui Nicolae Ciucă și, după câteva zile, a fost promovată șefă a Secției de combatere a corupției din DNA, la propunerea ministrului PNL Alina Gorghiu

Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a clasat o anchetă esențială legată de plagiatul lui Nicolae Ciucă și, după câteva zile, a fost promovată șefă a Secției de combatere a corupției din DNA, la propunerea ministrului PNL Alina Gorghiu
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Foto: Inquam Photos / George Călin

Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a ajuns să conducă Secția de combatere a corupției din DNA, la propunerea ministrului Justiției, Alina Gorghiu (PNL), și numită de președintele Klaus Iohannis, în ciuda avizului negativ al Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce a dat un verdict favorabil liderului PNL Nicolae Ciucă în scandalul de plagiat care-l vizează.

Procuror promovat după un verdict favorabil în cazul de plagiat al lui Ciucă

Nicolae Ciucă intentase un proces pentru a bloca analiza tezei sale de doctorat de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), după dezvăluirile jurnalistei Emilia Șercan că lucrarea este plagiată. Ciucă ceruse la Curtea de Apel anularea sesizărilor de plagiat depuse ca urmare a articolului Emiliei Șercan, invocând faptul că fuseseră întocmite greșit.

G4Media a relatat la vremea respectivă că dosarul a fost schimbat ”din pix” de la completul la care ajunsese prin repartizare aleatorie, ajungând pe masa judecătorului Marius Iosif, anterior numit în înalte funcții publice chiar de PNL, partid condus de Ciucă.

Procurorul Iorga-Moraru s-a autosesizat și a pornit urmărirea penală in rem, având suspiciunea că a fost trucată procedura de repartizare a dosarului.

În noiembrie 2023, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, subordonata lui Ciucă în PNL, a propus-o pe Mihaiela Iorga-Moraru pentru funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA.

Deși, inițial, Iorga Moraru a menționat că „există o suspiciune rezonabilă” cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals informatic în legătură cu repartizarea dosarului respectiv, în final ea a clasat ancheta, bazându-se pe declarațiile grefierelor Luminița Dinu și Gabriela Ștefania Ilie.

Procurorul Iorga Moraru a clasat ancheta pe 4 ianuarie 2024, iar pe 11 ianuarie, la propunerea ministrului PNL al Justiției, Alina Gorghiu, aceasta a devenit procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA. Asta deși Secția de procurori din CSM a avizat negativ propunerea cu 5 voturi împotrivă și doar 1 pentru.

Întrebată de G4Media dacă există o legătură între clasare și numirea la DNA, Iorga-Moraru a declarat că ”Nu sunt abilitată să vorbesc, trebuie să vă adresați Biroului de Presă”.

Avocatul Asociației Declic, Toni Decean, a precizat pentru G4Media că va contesta decizia de clasare la instanță, considerând-o nelegală.

Și o judecătoare a fost avansată după un verdict favorabil lui Ciucă. Situație similară chiar cu șeful DNA

Sursa citată amintește că și judecătoarea Ionela Tudor, cea care, anterior procesului lui Iosif, a suspendat efectele înregistrării sesizărilor de plagiat pe motiv că analiza doctoratului ar aduce beneficii adversarilor lui Ciucă, atunci premier, și, astfel, ar fi afectată stabilitatea țării, a fost avansată și a devenit șefa uneia dintre secțiile de contencios-administrativ de la Curtea de Apel București.

De asemenea, chiar Marius Voineag, acum șeful DNA, este acuzat că a fost promovat tot după o decizie favorabilă liderului PNL.

Cât despre Marius Iosif, acesta a ieșit din sistem la câteva săptămâni după decizia care l-a ajutat pe Ciucă, iar acum încasează o pensie specială de 21.885 de lei.

Totodată, ministrul Educației, Ligia Deca (PNL), a fost acuzată că ar fi venit la o ședință CNATDCU cu scopul de a bloca verificarea doctoratului altui lider liberal, Lucian Bode, și el acuzat de plagiat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)