46 suspecti de la Agenția de Control și Încasare Nădlac II au fost ridicați, în această dimineață, și duși la audieri, urmare a unei acțiuni a Direcției Generale Anticorupție (DGA), sub acuzația pentru luare de mită în formă continuată.
Suspecții erau angajați ai Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara (care gestionează drumurile naționale și autostrăzile din județele Arad, Timișoara, Caraș Severin, Hunedoara și parțial Alba).
Potrivit surselor judiciare, mita ajungea la circa 100-150 de euro de funcționar, pe tură, anunță G4Media.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac percheziții, marți dimineață, la 20 de adrese din Bucureşti și din trei județe, între care și sediul Direcției Regionale Vamale București, într-un dosar în care mai mulți vameși sunt suspectați de luare de mită.
Instituția publică la care sunt percheziții este Direcția Regionala Vamală București, ancheta vizând funcționarii vamali suspectați că luau mită de la șoferi pentru a permite intrarea în țară a unor bunuri fără documente sau contrafăcute, conform surselor citate de Hotnews.
La mijlocul lunii ianuarie, DNA a descins la mai multe vămi din ţară, unde vameşii erau suspectați că au luat mită sume între 20-30 de euro și 250 de euro pentru a permite trecerea ilegală a frontierei.
Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II a devenit cel mai aglomerat punct de intrare în țară din județul Arad, cu peste 62.000 de persoane și 17.000 de mijloace de transport, în cazul traficului ușor și turistic.
În anchetă este vizat directorul Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, au precizat aceleași surse.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2021 – 2024, de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.
În cursul zilei de 13 februarie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 20 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.