Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă românilor care intenționează să călătorească în țări cu zone afectate de cazuri de malarie să se informeze cu privire la condițiile din zonele respective. De preferat, înainte de deplasare, ar fi ca cetățenii să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaționale, scrie Agerpres.
„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români care urmează să efectueze o deplasare internaţională să se informeze asupra condiţiilor de călătorie în ţările pe care intenţionează să le viziteze, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu ‘malarie de import’, începând cu luna ianuarie 2024, inclusiv a cazurilor severe care s-au soldat cu decesul persoanelor infectate”, se arată într-un comunicat MAE.
Cu patru sau șase săptămâni înainte de deplasare, românii ar trebui să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale, în vederea obţinerii tuturor informaţiilor pentru menţinerea stării de sănătate pe parcursul călătoriei în anumite zone afectate de apariţia cazurilor de malarie, potrivit specialiștilor din cadrul structurilor de sănătate publică și de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional – 2005.
De asemenea, MAE le recomandă cetăţenilor români să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică sau să acceseze paginile de internet naţionale specializate: https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vaccinari-internationale/file, http://www.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2024/01/Lista-cabinetelor-de-vaccinari-internationale.pdf şi http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori, precum şi a portalului Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor: http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics.
Totodată, MAE recomandă consultarea paginii web https://www.mae.ro/travel-alerts şi reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
Malaria este o boală febrilă acută cauzată de paraziți Plasmodium care se răspândesc la oameni prin mușcăturile țânțarilor anopheles de sex feminin, infectați.
Printre simptomele malariei se numără:
Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, ar fi murit din cauza unei forme severe a malariei, potrivit medicilor legiști. Cu câteva zile înainte de tragedie, femeia se întorsese din Zanzibar. Aceasta avea doar 47 de ani și locuia într-un apartament din Cluj.