Josep Borrell este „extraordinar de îngrijorat” de atacul Israelului asupra Rafah. Numărul morților în Gaza – 28.340. Curtea olandeză a ordonat oprirea exportului de piese de avion F-35 în Israel

Josep Borrell este „extraordinar de îngrijorat” de atacul Israelului asupra Rafah. Numărul morților în Gaza - 28.340. Curtea olandeză a ordonat oprirea exportului de piese de avion F-35 în Israel
Rafah, Gaza, 12 decembrie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, s-a declarat „extraordinar de îngrijorat” de amenințările lui Benjamin Netanyahu de a lansa atacuri asupra lui Rafah, fără un plan de evacuare și fără perspective ca refugiații să poată ajunge în Egipt.

Israel vrea să bombardeze o zonă în care se află peste 1,7 milioane de oameni

„Sunt foarte îngrijorați de situația de la granița cu Egiptul unde par să aibă loc noi operațiuni militare de către forțele de apărare israeliene. Netanyahu a cerut evacuarea a 1,7 milioane de oameni, fără a spune unde ar putea fi evacuați acești oameni.
Situația cu Egiptul este foarte tensionată și suntem extraordinar de îngrijorați de ceea ce se poate întâmpla acolo.” – a declarat Borrell, itat de The Guardian.

Vorbind în drum spre o întâlnire a comisarului general UNWRA, Philippe Lazzarini, și a miniștrilor UE pentru dezvoltare, el a adăugat: „Chiar și în SUA, care este cel mai puternic susținător al Israelului, președintele Biden însuși consideră că această acțiune este disproporționată”.

„Numărul de civili uciși este insuportabil”, a spus el, adăugând că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a „certat” pe Netanyahu „să nu mai ucidă oameni”.

„Dacă lansează o ofensivă împotriva unei zone foarte populate, cu peste 1,7 milioane de oameni, aceștia nu pot scăpa”, a spus el.

Curtea olandeză a ordonat oprirea exportului de piese de avion F-35 în Israel

O curte de apel olandeză a ordonat guvernului olandez să blocheze toate exporturile de piese de luptă F-35 către Israel în termen de șapte zile, potrivit Reuters.

„Este de netăgăduit că există un risc clar ca piesele F-35 exportate să fie folosite în încălcări grave ale dreptului internațional umanitar”, a spus instanța.

Piesele F-35 deținute de SUA sunt stocate într-un depozit din Olanda și apoi expediate către mai mulți parteneri, inclusiv Israel, prin acordurile de export existente.

„Procedând astfel, Olanda contribuie la încălcări grave ale dreptului umanitar al războiului în Gaza”, au susținut grupurile de drepturi, al căror recurs a fost admis luni de instanță.

„Instanța ordonă statului să înceteze exportul și tranzitul efectiv al pieselor F-35 cu destinația finală Israel în termen de șapte zile de la comunicarea acestei hotărâri”, se arată în hotărâre.

Atacurile israeliene asupra Gaza au ucis 28.340 de palestinieni și au rănit 67.984 din 7 octombrie, a anunțat luni Ministerul Sănătății din Gaza.

Majoritatea victimelor au fost femei și copii, a spus ministerul, iar alte mii de cadavre sunt probabil să rămână nenumărate sub dărâmături în Gaza.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`