IPS Teofan, de partea conducerii BOR în conflictul cu IPS Teodosie: Oamenii au alte preocupări – grija zilei de mâine, problemele de sănătate – nu dacă biserica la care se închină e arhiepiscopie sau mitropolie (VIDEO)

IPS Teofan, de partea conducerii BOR în conflictul cu IPS Teodosie: Oamenii au alte preocupări - grija zilei de mâine, problemele de sănătate - nu dacă biserica la care se închină e arhiepiscopie sau mitropolie (VIDEO)
IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Sursa foto: Captură Video - Ziarul de Iași / YouTube

IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, e de partea conducerii BOR în disputa cu IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Acesta a declarat că nu e nevoie ca „vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate” și a punctat că altele sunt grijile românilor, nu dacă biserica la care se închină e arhiepiscopie sau mitropolie ori dacă IPS Teodosie este sau nu mitropolit.

Amintim că, pe 29 februarie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se va reuni în şedinţă și-l va judeca pe IPS Teodosie pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”, „răzvrătire” și „indisciplină” deoarece a insistat cu solicitările pentru ridicarea Arhiepiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși i s-a comunicat de la prima cerere că nu întrunește condițiile.

IPS Teofan, reacție în conflictul dintre conducerea BOR și IPS Teodosie

„Cred că nu este nici folositor şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti răspândite de-a lungul şi de-a latul ţării să fie neapărat reînfiinţate, reactualizate. De fapt, toate sau aproape toate există sub o altă formă, eventual sub o altă denumire, cu un alt sediu, în structurile mitropolitane bisericeşti existente.

De exemplu, Mitropolia de la Suceava astăzi funcţionează, aceeaşi mitropolie, dar cu sediul la Iaşi. Mitropolia Noului Severin, foarte importantă multă vreme în partea de Sud-Vest a ţării, este astăzi parte a Olteniei. De asemenea, Mitropolia de la Târgovişte sau de la Argeş, precum şi fosta Mitropolie a Tomisului, sunt astăzi încadrate şi funcţionează sub egida Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

Cred că preoţii şi credincioşii constănţeni sunt mulţumiţi în marea lor majoritate prin faptul că au o arhiepiscopie la Constanţa şi că fac parte din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. În general oamenii şi acolo, şi peste tot în ţară, au alte preocupări: grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate, îngrijorarea pe care o au ca nu cumva războiul pe care-l poartă Rusia în Ucraina să se apropie de graniţele României.

Acestea sunt preocupările reale ale oamenilor nu neapărat înfiinţări, rearondări, modificări de structuri bisericeşti, fie că sunt mitropolitane, eparhiale şi aşa mai departe”, a declarat IPS Teofan, potrivit Ziarului de Iași.

Acesta s-a referit și la faptul că IPS Teodosie le-a cerut organizatorilor mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, care era programat sâmbătă în Constanţa, să renunţe la demersul lor: „Ne bucurăm că s-a înţeles în cele din urmă că treburile bisericeşti nu se rezolvă pe stradă, prin manifestaţii, slogane, eventual prin pancarte. Chestiunile bisericeşti sunt analizate, rezolvate şi se iau decizii în conformitate cu Duhul Bisericii”.

IPS Teodosie va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR

Arhiepiscopul Tomisului urmează să fie judecat de Sfântul Sinod, pe 29 februarie, pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”, „răzvrătire” și „indisciplină”, după ce a insistat ca Arhiepiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de mitropolie, deși i s-a comunicat de la prima cerere că nu întrunește criteriile.

Cancelaria Sfântului Sinod a amintit că solicitarea lui IPS Teodosie a fost respinsă argumentat încă din martie 2003. Totuși, de atunci, el a cerut de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca problema să fie reintrodusă pe ordinea de zi.

IPS Teodosie e în conflict deschis cu conducerea BOR după numeroase declarații controversate. De asemenea, el este și urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori