„Cititul este sexy”: Generația Z se întoarce la cărți fizice și biblioteci

„Cititul este sexy”: Generația Z se întoarce la cărți fizice și biblioteci
sursă foto: captură YT

Vânzările de cărți încep să crească, cititorii spun că încearcă să scape de „suprasaturarea și zgomotul peisajului digital din vestul sălbatic”.
Au ucis blugii skinny și acum s-au apucat de citit

Vedetele din generația Z promovează cărțile

Dar acum vine o întorsătură surprinzătoare a intrigii dintre generații. Un obicei pe care cei născuți între 1997 și 2012 sunt dornici să îl susțină este ca cei din Generația Z să citească – și cărțile fizice, mai degrabă decât cele digitale.

Săptămâna aceasta, modelul de 22 de ani Kaia Gerber și-a lansat propriul club de carte, Library Science. Gerber, care luna aceasta apare pe coperta British Vogue alături de mama ei supermodel, Cindy Crawford, o descrie drept „o platformă pentru împărtășirea cărților, prezentând noi scriitori, găzduind conversații cu scriitorii pe care îi admirăm – și continuă să construiască o comunitate de oameni care sunt la fel de entuziasmați de literatură ca și mine”.

„Cărțile au fost întotdeauna marea dragoste a vieții mele”, a adăugat ea. „Cititul este atât de sexy.”
Gerber nu este singura. Anul trecut, în Marea Britanie s-au vândut 669 de milioane de cărți fizice, cel mai înalt nivel global înregistrat vreodată.

Cercetările de la Nielsen BookData subliniază că generația Z preferă cărțile tipărite, reprezentând 80% din achizițiile din noiembrie 2021 până în 2022. Bibliotecile raportează, de asemenea, o creștere a utilizatorilor generației Z care preferă liniștea în detrimentul cafenelelor zgomotoase. În Marea Britanie, vizitele la bibliotecă au crescut cu 71%.

Modelul Kendall Jenner, în vârstă de 28 de ani, a fost fotografiată de mai multe ori citind

În timp ce topurile BookTok – o subsecțiune a TikTok în care cititorii pasionați postează recomandări – sunt în mod regulat în frunte cu titluri fantastice și romantice ale unor autori precum Colleen Hoover, generația Z citește o gamă variată de genuri.

„Sfera cărților din generația Z este incredibil de largă”, spune Hali Brown, co-fondatorul în vârstă de 28 de ani al Books on the Bedside, un cont popular TikTok dedicat obiceiurilor de citire ale generației Z. „Există multă apreciere pentru ficțiune literară, memorii, ficțiune tradusă și în special romane clasice”, spune Brown.

Modelul Kendall Jenner, în vârstă de 28 de ani, a fost fotografiată pe un iaht în 2019, în largul Coastei de Azur, citind Tonight I’m Someone Else, o colecție de eseuri scrise de Chelsea Hodson.

De asemenea, a fost fotografiată lângă o piscină din sudul Franței citind Literally Show Me a Healthy Person a lui Darcie Wilder, care explorează durerea și anxietatea, alături de colecția de povestiri a Mirandei July. Atât cărțile lui Hodson, cât și cele ale lui Wilder s-au vândut pe Amazon în 24 de ore de la publicarea fotografiilor.

„În general, asistăm la o mișcare către evadare prin creșterea ficțiunii speculative, a romantismului și a fanteziei, dar cred că ar fi o greșeală să omogenizăm generația Z și să spunem că citesc mai ușor”, spune autoarea și agentul literar Abigail Bergstrom. „Cu suprasaturarea și zgomotul peisajului digital din vestul sălbatic, aceștia solicită, de asemenea, standarde mai ridicate, mai ales când vine vorba de autoritatea și expertiza unui scriitor pe un anumit subiect.”

Cântărețul Harry Styles a fost fotografiat citind Didion, în timp ce obiceiurile de citire ale actorilor Timothée Chalamet (28 de ani) și Jacob Elordi (26 de ani) le-au adus porecla de Brontë Bros.

Chalamet a declarat romanul lui Fyodor Dostoievski Crima și pedeapsă ca unul dintre cărțile sale preferate, în timp ce în octombrie anul trecut, starul Saltburn a fost fotografiat cu o copie a Prima Facie, un roman bazat pe piesa lui Suzie Miller care explorează agresiunea sexuală și sistemul legal.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`