Fermierii polonezi au început greva de o lună împotriva produselor din Ucraina. Se cere demisia șefului UE pe Agricultură

Fermierii polonezi au început greva de o lună împotriva produselor din Ucraina. Se cere demisia șefului UE pe Agricultură

Europa se confruntă în prezent cu proteste larg răspândite ale fermierilor. Fermierii polonezi au lansat vineri o grevă de o lună împotriva a ceea ce ei descriu ca fiind afluxul necontrolat de produse alimentare din Ucraina, precum și politicile agricole și climatice ale UE, punând presiune asupra noului cabinet al premierului Donald Tusk, anunță Bloomberg.

Fermierii polonezi au de gând să protesteze o lună

Protestatarii sabotează drumurile Poloniei, fermierii conduc încet tractoarele și pun blocaje rutiere. De asemenea, au restabilit blocaje la granița cu Ucraina.

„Așteptăm de la guvern o declarație pentru a impune un sistem de depozit sau interzicerea produselor alimentare suplimentare”, a declarat Tomasz Obszanski, șeful mișcării Solidarity Farmers, pentru Bloomberg.

Liderul opoziției poloneze Jaroslaw Kaczynski i-a cerut comisarului pentru agricultură al Uniunii Europene, Janusz Wojciechowski, să demisioneze după ce aliatul său de partid a făcut observații care păreau să apere politicile agricole ale blocului.

Kaczynski, cel mai puternic politician al națiunii înainte ca partidul său „Lege și Justiție” să fie înlăturat de la putere anul trecut, a declarat reporterilor vineri că îl va suna pe Wojciechowski pentru a-i cere să-și încheie mandatul după ce a făcut „declarații nefericite”. Comisarul a respins criticile fermierilor într-o postare pe rețelele de socializare, enumerând pașii pe care UE i-a luat ca răspuns.

Ministrul Agriculturii, Czeslaw Siekierski, a spus că este deschis dialogului cu fermierii. Într-un interviu radio, vineri devreme, el a spus că cere Comisiei Europene să adauge zahărul ucrainean și produsele din carne de pasăre la restricțiile existente pentru cereale. Tusk plănuiește să poarte discuții cu guvernul ucrainean luna viitoare pentru a încheia un acord bilateral care ar rezolva tensiunile comerciale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:17 - Peste 100 de oameni au murit și 64 au fost declarați dispăruți, în urma inundațiilor și alunecărilor de teren din Nepal
08:50 - Uraganul Helene din SUA e nemilos: Bilanțul a crescut la 63 de morți iar dezastrul e de nedescris: „O mulţime de case au dispărut, piaţa a dispărut. Este o adevărată tragedie şi va fi dificil de reconstruit”
08:32 - Aproape toată România e sub avertizare Cod Galben de ploi și vânt puternic: Zone din Oltenia, Muntenia și Transilvania sunt deja sub Cod Portocaliu
08:18 - Moartea liderului Hezbollah este un „punct de cotitură istoric”, spune Netanyahu, în timp ce Iranul jură să se răzbune
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”