Hillary Clinton îl taxează pe Tucker Carlson pentru interviul cu Vladimir Putin: „E un idiot util Rusiei” / Reacția de la Casa Albă și ce spun colegii de breaslă ai lui Carlson (VIDEO)

Hillary Clinton îl taxează pe Tucker Carlson pentru interviul cu Vladimir Putin: „E un idiot util Rusiei” / Reacția de la Casa Albă și ce spun colegii de breaslă ai lui Carlson (VIDEO)
Tucker Carlson. Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Brian Cahn

Hillary Clinton, figură marcantă a politicii americane, fost senator, fost secretar de stat și fostă Primă Doamnă a Statelor Unite, a avut o reacție extem de dură la adresa lui Tucker Carlson, jurnalist concediat cu mare scandal anul trecut de la Fox News, care i-a luat recent un interviu președintelui rus Vladimir Putin. Carlson și-a apărat decizia, în vreme ce inclusiv colegi de-ai săi de breaslă l-au acuzat că e marioneta unui dictator. O reacție a venit și de la Casa Albă.

Cum și-a apărat Tucker Carlson interviul cu Vladimir Putin

Tucker Carlson, considerat de unii jurnalist, iar de alții propagandist, a explicat într-un clip că l-a intervievat pe Putin „deoarece asta e treaba noastră. Lucrăm în jurnalism. Datoria noastră e să informăm oamenii. La doi ani de la începutul unui război care schimbă lumea, majoritatea americanilor nu sunt informați”. El a insistat că americanii ar trebui să știe cu adevărat ce se întâmplă în regiune, mai ales că parte din banii lor se duc în sprijinul pentru Ucraina.

Carlson a mai spus că mass-media occidentale au făcut „zeci de interviuri” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar acestea au fost, de fapt, „sesiuni de încurajare, concepute special pentru a amplifica cererea lui Zelenski ca SUA să intre și mai mult în război și să plătească pentru el. Asta nu e jurnalism, e propaganda guvernamentală, cea mai urâtă propagandă, cea care ucide oameni”.

„În același timp, (…) niciun jurnalist occidental nu s-a obosit să-l intervieveze pe președintele celeilalte țări implicate în acest conflict, Vladimir Putin”, a continuat Tucker Carlson.

Totuși, chiar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a contrazis afirmația lui Carlson că jurnaliștii din Vest n-au vrut să-l intervieveze pe Putin: „Primim multe solicitări de interviuri cu președintele”.

Tucker Carlson a mai afirmat că nu a mers în Rusia „că îl iubim pe Putin, ci suntem aici pentru că iubim SUA și vrem să rămână o țară prosperă și liberă. (…) Nu vă încurajăm să fiți de acord cu ce poate spune Putin în interviu, dar vă îndemnăm să-l urmăriți. Ar trebui să știi cât mai multe și apoi, ca un cetățean liber și nu un sclav, să decizi singur”.

Interviul va fi difuzat joi seară.

Colegii lui Carlson, oripilați de gestul lui

Alți jurnaliști au atras, însă, atenția că Tucker Carlson nu e un jurnalist, ci o marionetă a lui Putin și tocmai de aceea Putin a acceptat să-i acorde un interviu doar lui și a refuzat toate celelalte cereri din Occident. Aceștia au mai susținut că nu poate fi vorba de informare a publicului, cum pretinde Carlson, în contextul în care Putin e lăsat „să-și spună poezia” care, de multe ori, pur și simplu mutilează adevărul istoric. Și, până la urmă, de ce explicații ar mai fi nevoie când am văzut cu toții ororile armatei ruse din Ucraina? Ce scuză ar justifica atrocitățile?

„Interviul lui Carlson e diferit pentru că el nu e jurnalist, e doar propagandist, având un adevărat istoric în a ajuta autocrații să-și ascundă corupția”, a scris Anne Applebaum, jurnalist și istoric american.

Oliver Darcy de la CNN a remarcat și el că „extremistul de dreapta” Carlson „îndeplinește deja ordinele Kremlinului”.

Iar Iaroslav Trofimov, corespondentul șef al Afacerilor Externe al Wall Street Journal, a ironizat afirmațiile lui Carlson că niciun jurnalist din Occident nu i-a solicitat un interviu lui Putin și că Occidentul nu a auzit versiunea liderului de la Kremlin: „Săracul, bietul Putin.. Până acum, nimeni din Occident n-a avut șansa să-l audă explicând minunatele motive pentru care a trebuit să invadeze Ucraina. Nu în discursul care a fost transmis în direct peste tot în dimineața invaziei și nu în nenumăratele altele…”.

De asemenea, jurnaliștii occidentali au mai remarcat faptul că Tucker Carlson a decis să facă interviul cu Putin, în contextul în care mii de jurnaliști ruși pleacă din țara lor tocmai pentru că nu-și mai pot face treaba, iar corespondentul Wall Street Journal la Moscova, Evan Gershkovich, este închis pentru pretinse fapte de spionaj.

Carlson „spune că îl intervievează pe Putin că libertatea de exprimare e dreptul cu care se nasc americanii. Presupun că știe că Putin a făcut ca relatarea adevărului despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei să fie o crimă… Că jurnaliştii ruşi independenţi au fugit pentru a evita închisoarea?”, a susținut și Sarah Rainsford corespondentul BBC Europa de Est.

Hillary Clinton, reacție acidă la interviul lui Carlson cu Putin

Cât despre Hillary Clinton, aceasta a spus despre Tucker Carlson că este un „idiot util” lui Vladimir Putin.

Carlson „spune numai minciuni, repetă minciunile lui Putin despre Ucraina, așa că nu văd de ce Putin nu i-ar acorda un interviu…”, a spus fosta Primă Doamnă a SUA, pentru MSNBC.

Ea a mai susținut că liderii ruși pur și simplu își bat joc de Carlson: „El e ceea ce se numește un ”idiot util”, adică, dacă citești traduceri din ce se spune în presa rusă, vezi că ei își bat joc de el. E ca un cățeluș. După ce a fost dat afară din atâtea instituții de presă din SUA, nu m-aș mira dacă-i iese un contract cu un trust media rusesc, pentru că e un idiot util”.

Reacția Casei Albe la interviul lui Carlson cu Putin

Dinspre Casa Albă, o reacție a venit de la John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

„Ar trebui să fie evident pentru toată lumea ce a făcut Putin în Ucraina și motivele false și ridicole cu care a încercat să justifice invazia. Nu cred că avem nevoie de un alt interviu cu Putin pentru a înțelege brutalitatea lui”, a declarat Kirby, citat de AFP.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`