Doi cetățeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi, în urma evenimentelor recente din Congo. Anunțul oficial al MAE

Doi cetățeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi, în urma evenimentelor recente din Congo. Anunțul oficial al MAE

UPDATE ora 17.05: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo.

„Cu privire la evenimentele recente din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenție situația, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituțională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informațiilor din teren pe canale specifice.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că CCI funcționează în regim de permanență 24/7 de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalități de sprijin pentru cetățenii români care se află în eventuale situații deosebite.

Potrivit informațiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetățeni români și rănirea a altor patru (4) cetățeni români în evenimentele recente din R.D. Congo.

Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situația de securitate din această ţară este extrem de volatilă. Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la  https://www.mae.ro/travel-alerts/2902„, a transmis MAE.

Știrea inițială

Trei foști militari români au fost uciși, în Congo, și alți trei sunt în stare gravă după ce au fost atacați de o grupare de rebeli. Românii aveau contracte private pentru a antrena armatele locale din Africa.

Cei 20 de români au fost atacați de grupare de rebeli M23, miercuri, 7 februarie, în jurul orei 06.00, ora locală. Ei se antrenau într-o zonă foarte periculoasă. Trei români au murit și alții trei sunt în stare gravă cu foarte mici șanse de supraviețuire, conform observatornews.

Românii, duși în Congo de un bărbat din Sibiu

Foștii militanți români avea contracte private pe o perioadă de trei luni. Ei au fost angajați de un alt român, Horațiu Potra, de 53 de ani, din Sibiu, care a fost luptător în Legiunea Străină la sfârșitul anilor ’90 și făcea parte din garda de corp a emirului Qatarului. De câtțiva anil, are contracte cu guvernul din Congo și duce foști militari care să îi antreze pe soldații din armatele locale.

Pentru cele trei luni în Congo, românii ar fi primit câte 5.000 de euro, iar toți banii îi primeau la finalul perioadei.

Ceilalți militari se află acum într-o zonă sigură. Familiilor decedaților nu au fost încă anunțate de tragicul incident.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`