Cercetătorii Universității din Ghent au creat o grăsime din larve de muscă despre care susțin că poate înlocui untul din compoziția gofrelor, prăjiturilor și biscuiților, afirmând că utilizarea grăsimii provenite de la insecte este mai sustenabilă decât produsele lactate.
În procesul tehnologic dezvoltat de cercetătorii belgieni larvele de muscă neagră sunt înmuiate în apă, apoi sunt tocate mărunt într-un blender, rezultatul obținut – o pastă netedă de culoare gri -, fiind apoi centrifugat pentru a separa grăsimea, scrie The Guardian.
„Există mai multe aspecte pozitive în utilizarea ingredientelor din insect”, a declarat Daylan Tzompa Sosa, conducătorul cercetării.
„Insectele sunt mai sustenabile deoarece folosesc mai puțin teren decât bovinele, sunt mai eficiente în convertirea hranei și folosesc, de asemenea, mai puțină apă pentru a produce unt,” subliniază un alt cercetător, specializat în industrie alimentară.
Potrivit biochimiștilor belgieni, consumatorii nu remarcă nicio diferență atunci când în compoziția unei prăjituri un sfert din cantitatea de unt obișnuit este înlocuită cu grăsimea obținută din larvele de muscă, dar în momentul în care proporția este identică, ei spun că are un gust neobișnuit și nu ar dori să cumpere prăjitura.
Alimentele care au la bază procesarea insectelor au niveluri ridicate de proteină, vitamine, fibre și minerale, iar cercetătorii din alte părți ale Europei le privesc ca pe o alternativă mai prietenoasă cu mediul și mai ieftină, în comparație cu alte tipuri de produse animale.
Studiul cercetătorilor belgieni datează încă din 2020, dar a fost readus în discuție pe platformele de socializare, în special pe TikTok, unde, după cum era de așteptat, a împărțit lumea în două tabere cu puncte de vedere total diferite.