Ministerul Apărării propune ca stagiul militar voluntar să poată fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârste între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de 4 luni, spune preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor

Ministerul Apărării propune ca stagiul militar voluntar să poată fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârste între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de 4 luni, spune preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor
Sursa foto simbol: Inquam Photos / George Călin

Membrii Comisiilor de Apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au avut, marţi, o întâlnire cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr (PSD), unul dintre subiectele abordate fiind legat de stagiul militar voluntar.

Laurenţiu Leoreanu (PNL), preşedintele Comisiei de Apărare de la Camera Deputaţilor, a declarat că proiectul de lege la care lucrează Ministerul Apărării prevede că stagiul militar voluntar poate fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârste între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni. Pentru aceste persoane ar urma să existe și anumite stimulente.

Leoreanu, despre proiectul de lege privind stagiul militar voluntar

„S-a discutat pe trei linii legislative: Legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare; Legea 446, care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar – n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (…) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului”, a explicat Laurenţiu Leoreanu, potrivit Agerpres.

El și-a manifestat apoi speranța ca proiectul va fi dezbătut și votat de Parlament cât mai repede.

Leoreanu a mai precizat că, din câte a înțeles, deja a început luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi: „Urmează ca după luarea în evidenţă să fie parcursă, în unele judeţe am înţeles că a şi început, chemarea pentru o pregătire de bază de o săptămână-două”.

Pauliuc: Nu există niciun motiv de panică, România nu va fi atacată

Și Nicoleta Pauliuc (PNL), președinta Comisiei pentru Apărare din Senat, s-a pronunțat pe marginea acestui subiect.

„Vreau să transmit un mesaj foarte important care a reieşit astăzi din discuţiile avute de cele două comisii parlamentare de apărare în cadrul Ministerului Apărării. Nu există niciun motiv de panică că România va fi atacată. Poate vorbim despre îngrijorări, pentru că avem război la graniţă. Nu există niciun proiect de lege care vorbeşte despre stagiu militar obligatoriu, ci despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la un stagiu militar voluntar sau, cum spunem noi, pregătire militară voluntară. Termenele, condiţiile le vom vedea în momentul în care acest proiect de lege va primi toate avizele de la instituţiile care trebuie să se pronunţe”, a declarat Nicoleta Pauliuc, potrivit Agerpres.

Ea a mai spus că Parlamentul va lucra în procedură de urgență, astfel încât actul normativ „să treacă cât mai repede”.

Totuși, Pauliuc a precizat că „în cadrul şedinţei nu a fost prezentat niciun text de lege”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`