Rio de Janeiro anunță stare de urgență sanitară, din cauza febrei Denga, chiar înainte de Carnaval

Rio de Janeiro anunță stare de urgență sanitară, din cauza febrei Denga, chiar înainte de Carnaval
Foto: Syed Ali (Unsplash.com)

Autoritățile din orașul brazilian Rio de Janeiro au declarat urgență medicală, încercând să limiteze răspândirea febrei Denga. Incidențele bolii transmise de țânțari s-au mărit de patru ori în Brazilia în ianuarie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Rio a înregistrat 10.000 de cazuri până acum în 2024

Rio a înregistrat 10.000 de cazuri până acum în acest an, față de 23.000 pentru întregul 2023. Febra Denga poate provoca febră, dureri de cap severe, dureri musculare și articulare și o erupție cutanată.

Un vaccin împotriva febrei Denga dezvoltat de compania japoneză Takeda a fost aprobat de autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia anul trecut, dar nu a fost încă distribuit.

Eder Gatti de la Ministerul Sănătăţii din Brazilia a declarat că numărul de doze pe care serviciul de sănătate publică le-a primit de la laboratorul japonez este limitat. Prin urmare, guvernul intenționează să acorde prioritate municipalităților mari cu rate ridicate de transmitere a bolii.

Între timp, primăria Rio a anunțat că va deschide 10 centre de tratament pentru persoanele cu febră Denga.

Problema nu se limitează doar la Brazilia. Argentina se confruntă și ea cu foarte multe cazuri de febră Denga

Daniel Soranz, secretarul de sănătate al orașului, a declarat că scopul este reducerea numărului de cazuri grave și decese cauzate de infecție. „Tratamentul precoce face diferența”, a spus el.

Oficialii din domeniul sănătății au îndemnat, de asemenea, oamenii să se ferească de mușcăturile de țânțari prin aplicarea de soluții care să-i țină la distanță.

Ministrul Sănătății din Brazilia, Nísia Trindade, i-a îndemnat pe oameni să se asigure că își verifică casele și să scape de orice urmă de apă stătătoare, unde se înmulțesc țânțarii care transmit această boală.

Rio nu este singurul loc în care se declară o urgență sanitară din cauza creșterii cazurilor de febră Denga.
Secretarul sănătății din Minas Gerias, Fabio Baccheretti, a dat vina pe temperaturile ridicate pentru răspândirea rapidă a infecției virale cu care se confruntă Brazilia în ultimele luni.

„Temperaturile record de la sfârșitul anului trecut, odată cu fenomenul El Niño, sunt un factor nou și determinant”, a declarat el agenției de presă AFP.

Problema nu se limitează doar la Brazilia. Argentina a înregistrat, de asemenea, o creștere a cazurilor de febră Denga.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”