Un somn calitativ este cheia unei bune sănătăți, însă puțini sunt cei care știu că alimentele consumate înainte de culcare pot influența într-o mare măsură calitatea somnului.
Există câteva alimente pe care oamenii ar trebui să le evite înainte de a se odihni, și nu din cauza riscului direct de a se transforma în grăsimi, ci mai degrabă din cauza efectului lor asupra calității somnului.
Aparent, mâncărurile care oferă o profundă senzație de sațietate sunt cel mai greu de digerat. De aceea, alimentele grase precum prăjelile, brânzeturile sau fripturile pot duce la indigestie, respectiv la incapacitatea de a avea un somn odihnitor.
Și consumul unor cantități mari de paste înainte de culcare încetinește digestia și poate afecta calitatea somnului, mai ales dacă sunt însoțite de sosuri bogate în grăsimi.
Alte alimente de evitat înainte de culcare includ leguminoasele, cum ar fi fasolea și lintea, deoarece combinația lor de proteine și carbohidrați le face dificil de digerat, notează playtech.ro.
Ceea ce consumă oamenii în timpul zilei este esențial pentru un somn bun, iar cafeaua este cel mai important lucru. Cu toate că îmbunătățește concentrarea și vigilența, consumul excesiv de cafea este contraproductiv.
Teoretic, ultima cafea ar trebui să fie băută între orele 14:00 – 15:00. Însă cei care își doresc cu adevărat să bea o cafea după prânz, ar trebui să o facă până la ora 17:00.
Se spune că persoanele care beau ultima cafea după prânz vor reuși să doarmă la ora 22:00. Acest lucru nu se aplică și în cazul în care se bea alcool.