Ce a declarat Volodimir Zelenski cu privire la siguranța Mării Negre în contextul Formulei de Pace ucrainene

Ce a declarat Volodimir Zelenski cu privire la siguranța Mării Negre în contextul Formulei de Pace ucrainene
Sursa foto:: Hepta - Zuma Press / POU

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări, în cadrul unei reuniuni din regiunea Cherkasy, că una dintre rezultatele punerii în aplicare a formulei de pace ucrainene va fi navigația liberă și sigură pe Marea Neagră.

Zelenski, despre Formula de Pace ucraineană și siguranța Mării Negre

„Avem, de exemplu, formula de pace. Vom asigura primul summit la nivel de lideri. Şi vrem să ajungem la un rezultat, în special la o Mare Neagră liberă şi sigură. Exact aşa cum prevede Formula Păcii. Toată lumea va putea intra în Marea Neagră: nave de orice dimensiune. Va exista o navigaţie liberă”, a declarat Volodimir Zelenski, conform Administraţiei Prezidenţiale din Ucraina.

De asemenea, președintele ucrainean a amintit că în 2023 Ucraina a împins navele rusești în afara culoarelor de navigație din Marea Neagră, demonstrând că coridoarele de export funcționează fără influența Rusiei, potrivit G4Media.

„Securitatea alimentară”, cel de-al doilea punct al formulei de pace a lui Zelenski prevede că problema securității alimentare trebuie să fie de-armată.

„În special, este necesar să se asigure navigaţia liberă, completă şi sigură în Marea Neagră şi Marea Azov, să se restabilească controlul suveran al Ucrainei asupra porturilor ucrainene, să se înfiinţeze noi porturi şi să se extindă sortimentul de mărfuri ucrainene transportate pe mare”, se arată în comunicatul oficial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`