Hackerii lansează clone ale aplicaţiilor WhatsApp, Telegram şi Signal. Ce spun specialiștii

Hackerii lansează clone ale aplicaţiilor WhatsApp, Telegram şi Signal. Ce spun specialiștii
Foto: Pixabay

Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra clonelor WhatsApp, Telegram şi Signal care rămân un vehicul popular pentru distribuirea de programe malware.

Hackerii lansează clone ale aplicaţiilor WhatsApp, Telegram şi Signal

„Aplicaţiile mobile au devenit o parte integrantă a vieţii noastre de zi cu zi, acestea revoluţionând modul în care comunicăm, lucrăm şi ne distrăm. Serviciile de mesagerie se numără printre cele mai populare aplicaţii, atât pe iOS, cât şi pe Android. Organizaţia non-profit americană Signal numără aproximativ 40 de milioane de utilizatori, iar Telegram, un alt serviciu de mesagerie open-source, are 700 de milioane de utilizatori. Între timp, WhatsApp, deţinut de Meta, este liderul mondial incontestabil, cu un număr estimat de două miliarde de utilizatori activi lunar. Dar popularitatea lor a atras şi atenţia actorilor de ameninţări, dornici să găsească o modalitate de a introduce pe ascuns programe malware pe dispozitivul dvs. Acest lucru v-ar putea costa scump şi chiar ar putea să vă afecteze compania angajatoare. Dezvoltatorii rău intenţionaţi de cod au devenit destul de pricepuţi în a păcăli utilizatorii să le descarce produsele”, susţine Phil Muncaster, expert Eset, citat de Agerpres.

Phil Muncaster atenţionează asupra faptului că hackerii lansează aplicaţii maliţioase concepute pentru a le imita pe cele legitime, după care le distribuie prin intermediul mesajelor de phishing, prin e-mail, prin SMS, pe reţelele de socializare sau prin aplicaţii de mesagerie în sine, „conducând victima pe o pagină web folosită pentru phishing şi convingând-o să instaleze ceea ce aceasta crede a fi o aplicaţie oficială”.

Mai mult, infractorii cibernetici direcţionează utilizatorii către aplicaţii false cu aspect legitim, care pot ocoli ocazional procedurile stricte de verificare din magazinul de aplicaţii Google Play.

Mai multe campanii false derulate prin intermediul unor mesaje de phishing

Analiştii Eset au descoperit o campanie falsă de actualizări derulată în 2021 care s-a răspândit pe WhatsApp, Signal şi alte aplicaţii de mesagerie prin intermediul unor mesaje de phishing care pretindeau că destinatarul poate obţine o nouă temă de culoare pentru WhatsApp. În realitate, acesta era un malware troian care răspândea automat un link maliţios, prin mesajele primite în WhatsApp şi în alte aplicaţii de mesagerie.

De asemenea, alte zeci de site-uri web copiau WhatsApp şi Telegram şi promovau aplicaţii de mesagerie maliţioase cunoscute sub numele de „clippers”(aplicaţii concepute pentru a sustrage informaţiile sau modifica conţinutul clipboard-ului dispozitivului). În acest fel, victimele erau mai întâi ademenite de anunţurile Google care duceau la canale YouTube frauduloase, care apoi le redirecţionau către site-urile web copiate. Odată instalate, aplicaţiile interceptau mesajele de chat ale victimelor în încercarea de a sustrage informaţii sensibile şi fonduri în criptomonede.

Ce recomandă specialiștii

Pe ameninţărilor cibernetice asupra aplicaţiilor de mesagerie, reprezentanţii Eset recomandă mai multe măsuri ce pot fi puse în aplicare pentru a reduce şansele de a instala o aplicaţie maliţioasă pe propriul dispozitiv.

Astfel, printre acestea se află:

  • trebuie accesate întotdeauna magazinele oficiale de aplicaţii Android
  • actualizarea sistemului de operare şi software-ul dispozitivului la cea mai recentă versiune
  • neaccesarea linkurilor sau documentelor ataşate în mesaje nesolicitate primite pe reţelele de socializare sau în e-mailuri
  • precauţie înainte de a acorda unei aplicaţii permisiuni care nu par să aibă legătură cu funcţionalitatea acesteia
  • folosirea unei soluţii de securitate de la un furnizor de încredere
  • posibilitatea de a utiliza autentificarea biometrică în locul folosirii unor simple parole
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:34 - Vasile Bănescu: Patriarhia Română va avea în continuare o atitudine pro-europeană. Tăcerea incriminată în această perioadă nu va continua până la capăt. Preoții care au greșit vor trebui cercetați (VIDEO)
10:29 - NATO avertizează cu privire la noi acte de sabotaj grave şi atacuri cibernetice. Care vor fi principalele ținte
10:15 - Vasile Bănescu, despre discursul lui Călin Georgescu: Faptul că cineva ajunge să debiteze faptul că primește mesaje direct de la Iisus Hristos ar trebui să pună pe gânduri pe orice om cu o minimă rațiune (VIDEO)
10:05 - Vasile Dîncu: „Conducerea PSD nu-l susține pe Călin Georgescu”
10:04 - Cele mai vechi și puternice organizații evreiești, îngrijorate de discursul lui Călin Georgescu, după ce candidatul la prezidențiale i-a glorificat public pe Codreanu și Antonescu
09:45 - ONU solicită peste 47 de miliarde de dolari pentru ajutoare umanitare, într-o lume sfâșiată de războaie
09:29 - Familiile din 30 de case au fost evacuate, după ce un crater uriaș a apărut în mijlocul unei șosele din Marea Britanie
09:26 - O persoană a murit, iar alte opt au fost salvate de pe munte în ultima zi, anunță Salvamont România
09:12 - Călin Georgescu apărea în presă acum 21 de ani pentru extorcare de bani americani în afaceri cu baronii locali
09:06 - Zeci de mașini, vandalizate într-o singură noapte în Cluj. Polițiștii clujeni fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere (VIDEO)