Șomajul, una dintre rușinile tinerilor. Medic psihiatru: Românii nu s-au obișnuit cu viața în capitalism (VIDEO)

Șomajul, una dintre rușinile tinerilor. Medic psihiatru: Românii nu s-au obișnuit cu viața în capitalism (VIDEO)
Foto: timpul.md

Viaţa românilor după anul 2000 s-a schimbat destul de mult. De exemplu, aceştia şi-au schimbat percepţia faţă de muncă şi educaţie.

Apariţia capitalismului a adus însă în cabinetele medicilor psihiatri pacienţi cu tulburări provocate de migraţie, de lipsa locului de muncă sau de utilizarea comunicării virtuale.
De exemplu, tinerii care sunt în şomaj ascund aceasta realitate, se simt jenaţi şi intră adesea în depresie.

Românii au suferit influenţa unor modele occidentale după Revoluţie, care s-au impus mai ales după anul 2.000. Atitudinea lor faţă de muncă sau educaţie s-a schimbat. De exemplu, medicul psihiatru Gabriel Crumpei a explicat că între generaţii mereu au existat diferenţe iar asta face ca persoanele care au acum între 30 şi 40 de ani să oscileze între două modele- cel tradiţionalist şi cel modern.

Pentru un trai mai bun, multi români au plecat din ţară, dar peste hotare s-au confruntat cu probleme.

„Foarte multe femei dezvoltă tulburări depresiv-anxioase după o lună-două. Schimbul brutal într-un alt context cultural, lipsa de comunicare şi relaţionare creează condiţiile dezvoltării unei depresii anxioase, cu dezvoltări somatice care le sperie complet şi revin acasă. Sunt şi bărbaţi care nu reuşesc să se adapteze în condiţiile de acolo. Migraţia generează şi alte probleme legate de cuplu prin faptul că apare o situaţie anormală. Apar probleme, suspiciuni, infidelităţi care în final duc la divorţ”, a spus medicul psihiatru Gabriel Crumpei.

Iar pentru că majoritatea tinerilor nu au văzut situaţii în care părinţii lor să rămână fără serviciu, în cazul în care li se întâmplă acest lucru, intră în depresie.

„Viaţa în capitalism, care presupune competiţia şi o anumită insecuritare a locului de muncă, acceptarea unei perioade de şomaj ca ceva normal în evoluţia în carieră, toate sunt lucruri cu care românii nu au fost obişnuiţi. Părinţii lor nu au suferit de aşa ceva, ei nu au văzut astfel de situaţii când erau acasă şi când sunt confruntaţi cu şomajul, de exemplu, au un sentiment de jenă. Sunt oameni care ascund faptul că au intrat în şomaj pentru că e ceva ruşinos”, a continuat medicul.

Schimbarea acestei percepţii nu va avea loc prea curând explică sociologii.

Medicul psihiatru mai spune că noua generaţie suferă schimbări legate de modul în care relaţionează. Odată cu apariţia internetului şi dezvoltării acestuia, adolescenţii aleg să se refugieze în realitatea virtuală. Ajung astfel să aibă probleme de identitate, de imagine de sine, ceea ce îi face să nu-şi asume responsabilităţi şi să nu aibă abilităţi de relaţionare în realitate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`