UPDATE 16.15: Nicolae Păun a ajuns la Arestul Capitalei.
UPDATE 15.28: „Nu am nicio declarație de făcut. Am să mă prezint singur la arest”, au fost singurele cuvinte spuse de deputat, la ieșirea de la ÎCCJ.
#DIRECT_ONE_0btfmh#
Deputatul Nicolae Păun a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către instanța supremă, care a dat aviz pozitiv procurorilor DNA în dosarul în care acesta este acuzat de deturnare de fonduri și spălare de bani prin derularea a două proiecte cu finanțare europeană către asociația Partida Romilor, informează B1 TV. Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât Nicolae Păun va fi închis în arestul Poliției Capitalei.
Nicolae Păun a fost reţinut joi în acelaşi dosar în care deputatul Mădălin Voicu este cercetat în libertate. Președinte al Asociației Partida Romilor ”Pro Europa” este acuzat DNA de mai multe infractiuni de corupţie printre care spălarea banilor si efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, cumpărare de influență și influențarea declarațiilor.
#DIRECT_ONE_kdvlua#
Procurorii DNA susţin in rechizitoriu că la inițiativa Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, a fost realizat, în toate județele României, în perioada 2010 – 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene. Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea, în inițiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.
Grupul ţintă a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul că au făcut parte din acest grup.
Procurorii mai arată că Nicolae Păun a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației,
Un alt proiect ratat a fost cel intitulat Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”. Acesta avea ca obiectiv integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată, și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din nouă județe ale țării.
Cele 360 de ore alocate proiectului ar fi fost în zadar în comparaţie cu sumele acordate ca finanţare. Procurorii au reținut că a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane lei.