Modalitatea de clasificare a cancerelor, în funcție de primul organ afectat, trebuie să se schimbe, afirmă un studiu publicat în Nature

Modalitatea de clasificare a cancerelor, în funcție de primul organ afectat, trebuie să se schimbe, afirmă un studiu publicat în Nature
Sursa foto: pixabay

Într-un studiu comun, publicat în revista Nature, de cercetătorii de la Institutul Gustave-Roussy și de la de la Universitatea Paris-Saclay consideră că o clasificare cancerelor cu metastaze în funcție de organul în care s-a manifestat pentru prima dată boala este depășită și poate împiedica accesul anumitor pacienți la un tratament adaptat formei de cancer de care suferă, informează Daily Mail.

În oncologie cancerele se clasifică în funcție de primul organ afectat

În prezent, în oncologie se face o segmentare a pacienţilor în funcţie de organul în care boala a apărut pentru prima dată. Astfel, se spune că o persoană este afectată de un cancer de ficat, de plămân sau de pancreas, chiar dacă boala s-a răspândit şi la alte organe.

Dar, în același timp, numeroase cercetări au relevat faptul că mai multe tipuri de cancere ale organelor au caracteristici comune.

Cercetătorii din Franţa au oferit ca exemplu Olaparib, o moleculă anticanceroasă care a primit mai întâi autorizaţia de comercializare pe piaţă în 2014 doar pentru cancerele ovariene. Ulterior, autorizaţia a fost extinsă în 2018 pentru cancerele de sân şi abia din 2020 pentru cancerele de pancreas şi de prostată.

De asemenea, studiile clinice care au vizat efectele anti-PD1/PDL1, o imunoterapie deosebit de activă la pacienţii ale căror celule canceroase prezintă niveluri ridicate ale proteinei PD-L1, au fost segmentate timp de mai mulţi ani în funcţie de organul afectat iniţial, întârziind introducerea pe piaţă a tratamentului pentru mii de pacienţi.

Studiile clinice trebuie să demonstreze eficacitatea tratamentului în funcție de tipul de organ

Întârzierile în furnizarea tratamentului adecvat cancerului fiecărui pacient se explică prin faptul segmentarea studiilor clinice, care trebuie să îşi demonstreze eficacitatea în funcţie de tipul de organ din care provine cancerul.

„Acest obicei de a clasifica cancerele şi de a le trata în funcţie de organul afectat iniţial frânează progresul cercetărilor medicale”, au concluzionat cercetătorii în studiul publicat în Nature.

.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație