Viața modernă plină de activități și dead-line-uri la muncă și la facultate vine odată cu stresul, care poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre fizice și mentale.
Stresul a fost definit ca fiind răspunsul organismului la orice situație sau efort. Indiferent dacă este vorba despre presiunea de la muncă, probleme financiare sau tensiuni în relații, stresul declanșează reacții chimice în corp, printre care eliberarea de cortizol și adrenalină.
Cu cât corpul nostru este expus la stres, cu atât sănătatea noastră poate fi afectată mai mult. Printre bolile cauzate de stres se numără:
Dermatita: Un volum mare de stres poate declanșa sau agrava afecțiuni cutanate precum dermatita. Reacțiile inflamatorii din organism ar putea afecta piele, cauzând iritații, mâncărime și inflamații.
Psoriazisul: Cei care sunt predispuși genetic la psoriazis pot să fie afectați de simptome mai grave în perioadele stresante.
Anxietatea: Stresul poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea tulburărilor de anxietate și totodată afectând starea emoțională și capacitatea de a face față situațiilor tensionate.
Bolile cauzate de stres pot fi gestionate prin abordarea atât simptomelor fizice, cât și celor emoționale. Terapia cognitiv-comportamentală, meditația, exercițiile fizice regulate și o alimentație echilibrată pot ajuta la reducerea stresului și ameliorarea simptomelor, scrie realitatea.net.
De asemenea, impactul negativ al bolilor asociate stresului poate fi minimizat prin adoptarea unei strategii eficiente de reducere a stresului și prin acordarea atenției semnalelor corpului.